SKANDALOZNO! NOVA OTIMAČINA ALBANACA: SRPSKU SVETINJU HOĆE DA SRAVNE SA ZEMLJOM Hram Hrista Spasa u Prištini pretvaraju u takozvani muzej genocida!
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ, Profimedia

Podmukli plan prištine

SKANDALOZNO! NOVA OTIMAČINA ALBANACA: SRPSKU SVETINJU HOĆE DA SRAVNE SA ZEMLJOM Hram Hrista Spasa u Prištini pretvaraju u takozvani muzej genocida!

Politika -

Dvojica lidera privremenih kosovskih institucija preko studentske organizacije Univerziteta u Prištini nameću ideju o rušenju hrama Hrista Spasa u Prištini.

Nakon što su Albanci s Ramušem Haradinajem i Hašimom Tačijem na čelu hram Svetog Nikole kod Novog Brda na Kosmetu proglasili katoličkom crkvom, stigao je još jedan skandalozan predlog iz Prištine. Na meti je Saborni hram Hrista Spasa u Prištini, od kojeg planiraju da naprave takozvani muzej genocida!

Ne znaju  za boga... Haradinaj  i Tači
Ne znaju za boga... Haradinaj i Tačifoto: Profimedia

Javni toalet

Ovaj sramni predlog stigao je od predsednika studentske organizacije Univerziteta u Prištini Studentska demokracija Medžita Ramusa, koji traži da se „muzej genocida“ locira u ovom pravoslavnom hramu, koji planiraju da sravne sa zemljom!

Kako Kurir saznaje od dobro obaveštenog izvora, iza ovog skandaloznog predloga i ideje stoje kosovski predsednik Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, koji preko studenata pokušavaju da oskrnave svetinju SPC.

Hram je od 1999. godine bio mnogo puta oskrnavljen i vandalizovan, tokom 2016. zapaljen je i pretvoren u javni toalet i smetlište. Univerzitet u Prištini, iako kroz sudski postupak nije uspeo da preuzme vlasništvo nad zemljištem na kojem je crkva izgrađena, opet nakon tri godine ponavlja ovu ideju.

foto: Zorana Jevtić

Član Odbora za KiM Skupštine Srbije Miodrag Linta kaže za Kurir da je ovo još jedan u nizu dokaza da albanski teroristi koji predstavljaju albanski narod u privremenim institucijama vode politiku mržnje prema srpskom narodu i baštini. - Tragična je činjenica da međunarodna zajednica, pre svega zapadne sile, tolerišu otimanje srpske kulturne i duhovne baštine i da tolerišu skandalozne predloge da se, pre svega, formira nekakav muzej genocida, a pogotovo da on bude smešten na mestu pravoslavne crkve. Dvostruki standardi zapadnih sila, nažalost, dovode do toga da albanski teroristi sa Tačijem i Haradinajem na čelu rade ovo što rade - ističe Linta.

Episkop remezijanski, vikarni episkop srpskog patrijarha Irineja Stefan Šarić smatra da bilo šta što je sveto treba da se sačuva i da bude svetinja.

Sačuvati svetinje

- Ne sme da se drugačije radi, ne sme da se falsifikuje i radi ništa loše jer to nema sreće. To ko radi, taj nema sreće i budućnosti - ocenjuje episkop Šarić za Kurir.

foto: Filip Plavčić

Vladika mileševski Atanasije Rakita naglašava da taj primer događanja pokazuje koliko bi bilo opasno prepustiti te svetinje njima na volju. - Šta bi se sve događalo kada bi imali mogućnost da zadovolje svoje težnje? Pravili bi nepravde i razaranja u oblasti kulture i duhovnosti. Te svetinje treba da nastave da budu u znaku srpske pažnje i čuvanja, kao što smo to vekovima podržavali i čuvali. Pokušaj falsifikovanja istorije i predlog da muzej genocida bude na mestu svetinje nazvao bih nasiljem - kaže Rakita.

Zabrinuti

„KATEDRALA U ARTANI“

Eparhija raško-prizrenska izrazila je pre dva dana zabrinutost zbog pisanja prištinskih medija da će Arheološki institut Kosova, u saradnji s nemačkom ambasadom u Prištini, početi radove na konzervaciji drevne srpske srednjovekovne katedralne crkve Svetog Nikole, koju, kako upozorava eparhija, prištinski mediji pogrešno nazivaju „katedralom u Artani, bivšem Novom Brdu“. Napominje se da se hram Sv. Nikole nalazi u jednoj od četrdesetak specijalnih zaštićenih zona, koje po kosovskim zakonima podležu posebnoj proceduri, koja ne zavisi samo od institucija u Prištini već i od stava SPC.

PORUKA IZ KABINETA SRPSKOG PATRIJARHA IRINEJA

Poštovati pravo vlasništva

foto: Dragana Udovičić

Iz kabineta patrijarha Irineja za Kurir navode da je povodom ove inicijative Eparhija raško-prizrenska više puta iznela svoj stav da je reč o bogoslužbenom objektu koji se nalazi na zemljištu SPC koje nikad nije sudski pravosnažno osporeno: - Eparhija planira da, kad se za to steknu uslovi i finansijske mogućnosti, ova crkva bude završena i stavljena u liturgijsku upotrebu. Ovaj hram može jedino da bude bogoslužbeni objekat SPC i eparhija je apsolutno protiv bilo kakvog menjanja namene ovog objekta. Zbog više zloupotreba i provala u ovaj objekat eparhija je više puta javno insistirala na zaštiti imovinskih i verskih prava i sloboda. Treba poštovati zakonske procedure, pravo vlasništva i verske slobode.

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

Politička borba za tron poglavara SPC

Đilasov kum gurao Grigorija za patrijarha

Tek se ujedinili, a već se raspadaju

Petrović izbacuje Kenu iz DS

Kako je Krupanj izbegao katastrofu

Zasukali rukave: Očistili vodotokove ispremni dočekali bujice

Ovo ima samo kod nas

Veljko iz Rume najstariji čovek na planeti

Vrebaju zaboravljene polne bolesti

Sifilis i gonoreja šire se Srbijom! Zaraze otporne na lekove

Ivana Buha pred sudom

Čumetova žena: Moj muž je ubica

Revizorka pretila supruzi svog švalera

Poznajem ministre, uništiću te!

Turčin unakazio srpsku manekenku

Četiri sata me je tukao, a onda zaključao u sobu!

Drama

Lukasova Sonja dobila sepsu! Pukao joj silikon u zadnjici

Selektor Saša Đorđević objavio spisak kandidata

Medalju u Kini sanjaju 34 igrača

Katastrofa Srbije u Lavovu

Pukla petarda: Krstajić taktikom sahranio Orlove protiv Ukrajine

Ne propustite

DANAS POKLON U KURIRU! Naš najlepši mali kuvar za dijabetičare

U današnjem Kuriru čeka vas preko 40 recepata koji su pogodni za osobe koje boluju od dijabetesa.

Dijabetes se danas ubraja među najčešća endokrinološka oboljenja, sa prevalencom u stalnom porastu (naročito u razvijenim zemljama sveta). To je posledica modernog stila života i povećanja broja spoljašnjih etioloških činilaca, među kojima se posebno izdvaja gojaznost.

Čekaju vas recepti za: kuvane ćufte sa sosom od paradajza, krem čorba od povrća, pileća kisela čorba, grašak sa piletinom, pileći ražnjići, kuvana junetina, pečene lovačke šnicle, juneće šnicle sa šampinjonima.

foto: Promo

Kurir.rs/Mina Branković/Foto: Profimedia, EPA/Valdrin Xhemaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track