SLOBA NAPIJAO POLITIČARE U DEJTONU! U strogo zabranjenu zonu vojne baze Milošević prošvercovao viljamovku!
Foto: Profimedia

ISTORIJSKI HIT

SLOBA NAPIJAO POLITIČARE U DEJTONU! U strogo zabranjenu zonu vojne baze Milošević prošvercovao viljamovku!

Politika -

Snašli se Miloševićeva soba u američkoj bazi Rajt-Paterson bila najpopularnije mesto jer je tamo bilo velikih zaliha viljamovke. Unošenje alkohola bilo
zabranjeno, ali ju je on prošvercovao kao - šumadijski čaj

Slobodan Milošević, nekadašnji predsednik Jugoslavije i Srbije, strance je tokom mirovnih pregovora u Dejtonu 1995. godine podmićivao srpskom rakijom, otkriva Kurir!

Svedoci iz tog vremena pričaju da je u američkoj bazi Rajt-Paterson u Dejtonu, gde je parafiran sporazum kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, Miloševićeva soba bila veoma popularno mesto, gde su često dolazili stranci i dugo se zadržavali baš zbog - viljamovke.

foto: Stefan Jokić

Uživali u alkoholu

Bivši premijer SRJ Momir Bulatović, koji je sa Miloševićem sve vreme bio u Dejtonu, kaže da je unošenje rakije u vojnu bazu bilo zabranjeno, ali da je ona ipak prošvercovana kao - šumadijski čaj.

- U bazi Rajt-Paterson nije bila dozvoljena upotreba alkohola. A pošto smo mi bili tamo veoma dugo i maltene kao zatvorenici, Miloševićeva soba je bila najpopularnije mesto. Jer mi smo tamo doneli mnogo viljamovke, rakije naše sa kruškom, a deklarisali smo je kao šumadijski čaj. A ko god je došao na pregovore u Miloševićevu sobu, zadržavao se mnogo duže zato što su naše zalihe viljamovke trajale jako dugo - otkrio je Bulatović.

Bivši premijer Srbije i potpredsednik jugoslovenske vlade Nikola Šainović, takođe jedan od najbližih Miloševićevih saradnika i prijatelja, kaže za Kurir da je donošenje viljamovke u bazu Rajt-Paterson samo simbol toga koliko je drama u Dejtonu bila velika. On dodaje da je tako mala stvar kao što je rakija imala veliki značaj.

Dugi pregovori

- Tu postoji samo jedno objašnjenje - sve su to ljudi. Cela ta drama kojom ste okruženi tražila je neki kontakt sa svojom zemljom i onda to može da se simbolizuje čašicom rakije. Ne zato što je to alkohol, nego zato što je to ta simbolika - rekao je Šainović.

foto: Jelena Obradović

Podsetimo, Dejtonskim sporazumom je zvanično prekinut rat u Bosni i Hercegovini, koji je trajao od 1992. do 1995. Nakon tronedeljnih pregovora, sporazum su parafirali Slobodan Milošević u ime Srbije, Alija Izetbegović kao predstavnik Bošnjaka, te Franjo Tuđman u ime Hrvatske. Svemu su prisustvovali tadašnji državni sekretar SAD Voren Kristofer, kao i glavni američki posrednici u ovom slučaju - Ričard Holbruk, jedan od glavnih kreatora ovog sporazuma, i Vesli Klark.

Gadan peh FLAŠA PUKLA PRED HOLBRUKOM

Nekadašnji ambasador u SAD Nebojša Vujović otkrio je u svojoj knjizi da je Milošević hteo u Dejtonu da pokloni Ričardu Holbruku flašu viljamovke, ali je onda došlo do manjeg peha. Naime, flaša u kojoj je bila i velika kruška,pukla je prilikom primopredaje.

foto: EPA

- Kada mu je predao poklon, dno boce je otpalo, kruška je ispala, a rakija se prosula. Bilo je očigledno da flaša nije stavljena na cvet, da kruška sazri unutra, kako se to inače radi, nego je bila lepljena i zato se raspala. Iako je bilo neprijatno, nismo mogli da se ne nasmejemo na tu prevaru proizvođača - napisao je Vujović u knjizi.

foto: Kurir

KURIR DANAS POKLANJA TESTOVE ZA MALU MATURU SA REŠENJIMA: Srpski jezik, matematika i kombinovani test

Danas u dnevnim novinama Kurir naći ćete poslednji, peti deo, testova za malu maturu sa rešenjima, koje poklanjamo u saradnji sa izdavačkom kućom Klett. Rešavanjem zadataka iz ovih pet kompleta testova dobićete jasnu sliku koliko ste spremni za malu maturu, da li postoji gradivo koje treba da ponovite, a ono što je najvažnije, testovi su pripremljeni po šablonu testova koji vas čekaju tako da će u potpunosti dočarati završni ispit.

foto: Kurir

Kurir.rs/Milka Radović/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track