Najnovije vesti

VUČIĆ RAZGOVARAO SA AMERIČKIM VISOKIM FUNKCIONEROM PALMEROM: Upoznao sam Metjua sa situacijom na Kosovu, jedino pregovorima možemo napredovati po tom pitanju! Nadam se da će Tramp posetiti Srbiju, biću uporan u pozivima (KURIR TV)
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

susret u predsedništvu

VUČIĆ RAZGOVARAO SA AMERIČKIM VISOKIM FUNKCIONEROM PALMEROM: Upoznao sam Metjua sa situacijom na Kosovu, jedino pregovorima možemo napredovati po tom pitanju! Nadam se da će Tramp posetiti Srbiju, biću uporan u pozivima (KURIR TV)

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa visokim funkcionerom Stejt departmenta Metjuom Palmerom.

Oni su se nakon toga obratili javnosti. 

Predsednik Vučić je rekao da samo razgovorima i pregovorima može nešto da se postigne po pitanju kosovskog rešenja i da je sa time saglasan i Metju Palmer. 

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Naše pozicije su različite, SAD su priznale nezavisno Kosovo, za Srbiju je Kosovo neotuđivi deo teritorije. I pored naših razlika, jasno je da se do rešenja može doći samo pregovorima, međusobnim uvažavanjem i međusobnim poštovanjem srpskih i albanskih interesa", rekao je on i dodao da je zahvalan Amerikancima što su govorili o ukidanju taksi.

Govorili su o životu Srba na KiM, kao i o celokupnim interesima Srbije. 

foto: Printscreen

"Zamolio sam gospodina Palmera da nekoliko dobrih reči kaže o Srbiji američkim investitorima. Mi nastavljamo dobru vojno-ekonomsku i civilnu saradnju, zahvalne smo SAD koje poštuju vojnu neutralnost naše zemlje", rekao je predsednik. 

"Naši razgovori nikada nisu laki i jednostavni, ali otvorenost i konkretnost razgovora su nam mnogo značajni", rekao je Vučić. 

Predsednik Vučić je ovim putem ponovo pozvao američkog predsednika da poseti Srbiju dodavši da će biti uporan u tim pozivima. 

Vučić je na pitanje novinara o sastanku u Parizu rekao da misli da ga neće biti, ali da je Srbija spremna za sastanak. 

foto: Printscreen

"Mi smo uvek spremni, željni dijaloga, kompromisa, nadamo se da ćemo svi zajedno i naši zapadni partneri umeti da uradimo nešto kako bi došlo do nastavka dijaloga", rekao je Vučić. 

Metju Palmer je rekao da SAD nastavljaju da podržavaju dijalog koji je predvođen EU i smatraju da je veoma važno da ovaj dijalog otvori evropski put.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Vidimo da su takse prepreka tome i želeli bismo da vidimo da se ukinu i da se obe strane vrate na pregovarački sto. Predsedniče, puno vam hvala na vašoj posvećenosti po pitanju dijaloga i možete da računate na podrškua prijateljstvo SAD i podršku evropskoj budućnosti Srbije ", rekao je Palmer. 

Palmer je izrazio uverenje da će sastanak u Parizu o Kosovu, 1. jula, biti konstruktivan i da će "povesti Beograd i Prištinu ka sporazumu, koji bi doneo normalizaciju odnosa".

Na pitanje da li će se SAD aktivnije uključiti u te pregovore, kako bi pomogle da se ubrza proces rešavanja odnosa Beorgada i Prištine, Palmer je istakao da SAD u potpunosti podržavaju ono što njihovi evropski partneri i saveznici rade na olakšavanju dijaloga Beograda i Prištine.

foto: Printscreen

"Ne mogu da vam kažem kakav će biti ishod razgovora u Parizu, ali smo sigurni da je zajednički cilj i zajednička borba da se nađe rešenje, koje donosi sporazum sa ciljem normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Verujemo da će sastanak u julu biti konstruktivan i da će povesti obe strane ka sporazumu", rekao je Palmer.

"Naširoko smo razgovarali o bilateralnim odnosima, koji su jaki i napreduju, posebno u ekonomskoj oblasti", dodao je on.

Istakao je da su SAD posvećene podršci i investiranju u Srbiju.

Palmer je na pitanje novinara o NATO bombardovanju rekao da mu je žao zbog žrtava i da je to jako osetljiva tema. 

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Umesto da gledamo u prošlost, možda je važnije da gledamo u budućnost i da se građani Srbije usmere ka evropskim integracijama. Mi treba da priznamo kakvu je cenu platio narod tokom bombardovanja, ali je vreme da se okrenemo ka budućnosti", rekao je američki visoki funkcioner. 

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD prethodno se sastao sa Vučićem u oktobru prošle godine, kada je poručio da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine u cilju postizanja dogovora, koji bi vodio ka punoj normalizaciji odnosa, kao i da je Vašington posvećen tome da Srbija napreduje i postane članica EU.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zvaničnik Stejt departmenta tada je pozvao Beograd i Prištinu da iskoriste istorijsku priliku i postignu sporazum koji bi bio trajan i koji bi bio "vin-vin" za obe strane, odnosno nešto što donosi dobitak i jednima i drugima, ocenivši da je vreme za kompromis i fleksibilnost.

Sastanak se održava nešto više od dve sedmice uoči sastanka u Parizu, na temu Kosova i Metohije.

(Kurir.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...