KLINTON, OLBRAJT, KLARK I VOKER STIŽU NA KIM: Učestvovali u BOMBARDOVANJU SRBIJE, a sada ih u Prištini dočekuju kao počasne goste
Foto: Profimedia, Printscreen YouTube, Beta AP Alastair Grant

bude gorko sećanje

KLINTON, OLBRAJT, KLARK I VOKER STIŽU NA KIM: Učestvovali u BOMBARDOVANJU SRBIJE, a sada ih u Prištini dočekuju kao počasne goste

Politika -

Bivši američki predsednik, Bil Klinton, posetiće Kosovo i Metohiju kao počasni gost.

Na dvadesetogodišnjicu ulaska NATO trupa, govoriće na ceremoniji koju organizuju kosovske vlasti na trgu u Prištini, saopštio organizacioni odbor za obeležavanje ovog datuma.

Očekuje se, kažu, da se Klinton obrati poslanicima u kosovskom parlamentu.

Priština Klintona smatra glavniim akterom u donošenju odluke o tome da NATO snage bombarduju bivšu SFRJ.

To će biti četvrti boravak Bila Klintona u Prištini, a u znak zahvalnosti prištinske institucije su početkom novembra 2009. otkrile spomenik ovom nekadašnjem američkom predsedniku. Takođe, jedan trg i jedna od glavnih ulica u Prištini nose upravo ime bivšeg američkog predsednika.

Pored Klintona, dolazi i Medlin Olbrajt, koja je u vreme kada je Klinton bio predsednik bila državni sekretar SAD-a. Očekuje da će i ona govoriti.

Ovom skupu trebalo bi takođe, barem prema dosadašnjim navodima kosovskih medija, da prisustvuju i penzionisani američki general i komandant NATO-a za vreme bombardovanja SR Jugoslavije Vesli Klark kao i bivši šef verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker.

Kosovo 12. juna obeležava 20. godišnjicu raspoređivanja NATO trupa kao događaj kojim je „Kosovo oslobođeno“ od srpskih vlasti. Centralni skup se i obeležava pod nazivom „Za našu slobodu“.

Sva ova imena – Klinton, Olbrajt, Voker i Klark, kosovska i srpska javnost vidi kao najzaslužnije za davanje nezavisnosti Kosovu. Kosovski Albanci naglašavaju da su im „večno zahvalni“.

Srpska javnost većinski ima gorko sećanje na bombardovanje i ovaj proces, a sa čime direktno povezuju ova imena.

(Kurir.rs/Tanjug/Kossev)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track