LIDER SZS JURI JEFTINE POLITIČKE POENE: Đilas uvozio strane autobuse, a sad bi da zabrani austrijsku vodu
Foto: Tanjug

Populista i LICEMER

LIDER SZS JURI JEFTINE POLITIČKE POENE: Đilas uvozio strane autobuse, a sad bi da zabrani austrijsku vodu

Politika -

Foliranje Lider SZS drži lekciju o favorizovanju domaćih proizvoda, buni se protiv uvozne vode, a prvi je uvozio preskupe strane autobuse

Lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas ne bira sredstva za dobijanje jeftinih političkih poena, a ovaj put je zapaljivim i populističkim izjavama pokušao da pridobije publiku - kritikujući uvoznu vodu! On se pobunio što u trgovinskoj ponudi u Beogradu postoji i austrijska voda, što prema oceni ekonomista i analitičara nije loš potez, već poželjan princip slobodnog tržišta. Oni podsećaju na Đilasove katastrofalne finansijske poteze i to da je strane autobuse preplatio za 11 miliona evra, odnosno da je svaki "Solarisov" autobus platio 55.000 evra više od cene domaćih.

https://twitter.com/DraganDjilas/status/1137757472280723456

- Uvozimo gaziranu vodu iz Austrije?! Da li je moguće? Pa ako nešto imamo - imamo vodu - napisao je Đilas uz fotografiju vode koju je kupio.

Kao Haradinaj Odbornik SNS u beogradskoj skupštini Nebojša Bakarec kaže za Kurir da je Đilasu očigledno mnogo dosadno i da ne zna šta će sam sa sobom, pa kritikuje i ono za šta apsolutno nema elemenata. - Naš narod to opisuje jednom malo bezobraznom izjavu: "Krivom ku*cu i dlake smetaju". Njemu su propali protesti, sve mu se izjalovilo i sad ne zna šta će sam sa sobom. Šta on hoće, kao Haradinaj da zabrani uvoz, da stavi takse?! I da li je moguće da mu sada smeta inostrana voda, a on je uvezao strane autobuse, i to ih je platio za 11 miliona evra više nego što vrede, doveo je Beograd do bankrota i ne znam kako ga nije sramota da se uopšte i javlja - oštar je Bakarec.

foto: Stefan Jokić

Demagogija Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za Kurir da je smešno što Đilas pokušava da se zalaže za ekonomski patriotizam. - Njegova izjava je isključivo demagoške prirode. Iako je priča potpuno nerealna, vrlo je verovatno da će se mnogima dopasti, što mu i jeste bio cilj. Dok je on bio na vlasti, nisam primetio da se u Beogradu borio da bude više nacionalnih simbola, više natpisa na ćirilici ili drugih obeležja na kojima je utemeljen naš identitet. Danas toga ima mnogo više nego za vreme njegove vlasti, pa je smešno da se on ovako zalaže za ekonomski patriotizam - kaže Anđelković.

foto: Marina Lopičić

Aleksandar Stevanović Politička izjava Ekonomista Aleksandar Stevanović i član predsedništva Stranke moderne Srbije podseća da je slobodna trgovina preduslov za ekonomski stabilno društvo. - Kako mi uvozimo austrijske proizvode, tako možemo da izvozimo srpske. Za nas je veoma važno da možemo slobodno da izvozimo, a ovo je samo jedna politička izjava koja je izrečena zarad određene popularnosti. Sasvim je normalno i poželjno da na tržištu imamo proizvode sa bilo kog kraja sveta, kao i da naše možemo svuda da plasiramo - navodi Stevanović.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja