NIKOLA SELAKOVIĆ: Razgraničenje s tzv. Kosovom nije na stolu, Crna Gora je klasična srpska država
Foto: Zorana Jevtić

Generalni sekretar predsednika Republike Srbije

NIKOLA SELAKOVIĆ: Razgraničenje s tzv. Kosovom nije na stolu, Crna Gora je klasična srpska država

Politika -

Prema njegovim rečima, "ako nam se dogodi ono što je radjeno 2004. godine kad je Kfor stojao skršetnih ruku i gledao, Srbija, kao što je rekao predsednik Vučić, neće dozvoliti da joj neko ubija njen narod", već će"naći način da ga zaštiti"

BEOGRAD - Generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković najavio je večeras da će Srbija biti izložena raznim vrstama pritisaka, ali da se "grčevito" bori da vodi odgovornu politiku u rešavanju kosovskog pitanja.

On je, u emisiji "Upitnik" Radio-Televizje Srbije rekao da misli da ideja razgraničenja uopšte više nije na stolu.

"Mislim da o tome neće da razgovaraju ni Albanci, ni Zapad koji ih je sponzorisao. Naše rešenje je da se borimo da pregovaramo što možemo više i da čuvamo mir", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, "ako nam se dogodi ono što je radjeno 2004. godine kad je Kfor stojao skršetnih ruku i gledao, Srbija, kao što je rekao predsednik Vučić, neće dozvoliti da joj neko ubija njen narod", već će"naći način da ga zaštiti".

Na pitanje da li to znači i vojno, Selaković je samo je ponovio istu rečenicu.

On je, povodom godišnjice završetka NATO bombardovanja, rekao daje Kumanovski sporazum bio završetak oružane agresije, ali da je time počeo "lov na Srbe", te da je"usledio politički nastavak agresije".

Selaković je rekao da je nakon petooktobarskih promena 2000. godine "uništena vojska, ekonomska baza, ono što je ostalo, uništeno pljačkaškom privatizacijom".

"U prisustvu nekadašnjeg generalnog sekretara NATO Havijera Solane, Vojisav Koštunica, Milo Đukanović i Zoran Đinđić su stavili van snage Ustav, ukinuli Saveznu Republiku Jugoslaviju, a nakog toga je usvojena Ustavna povelja" - rekao je Selaković i dodao da je time "uništena zajednička država s Crnom Gorom".

Navodeći da je i pravni istoričar, rekao je da je Crna Gora "klasična srpska država, u kojoj i dan-danas, posle svega, živi 31 odsto Srba".

Na pitanje šta to znači da je "klasična srpska država", rekao jeda to znači da se Crna Gora "od svog postanja, kao država, dičila srpskim identitetom".

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović je u istoj emisiji RTS rekao da Kumanovski sporazum i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija "nisu kapitulacija, ni poraz".

"Slobodan Milošević je ostavio nešto vrlo konkretno u amanet", rekao je Jovanović, misleći na tu rezoluciju.

On je pohvalio angažman vlasti za povlačenje priznanja država koje su ranije priznale secesiju Kosova.

Jovanović je rekao da napad NATO na SRJ nije mogao da se izbegne i da je tadašnji predsednik Milošević bio u pravu kada je rekao da "Srbiju ne bombarduju zbog Miloševića, već Miloševića bombarduju zbog Srbije".

"Srpski nacionalni interes je da se sačuva teritorijalna celovitost", rekao je Jovanović, napominjući da "predaja Kosova" nije rešenje, već bi otvorila niz novih problema.

"Rešenje je nastaviti pregovore, ali okviru su jasni: Ustav Srbije i Rezolucija 1244", rekao je Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track