ĐURIĆ: U PRIŠTINI CINIČAN I RUŽAN BAL VAMPIRA!Srbi sa KIM stradalnici, 20 godina bez kazne za zločine
Foto: TANJUG/FILIP KRAINČANIĆ

20 godina od egzodusa Srba sa Kosova i Metohije

ĐURIĆ: U PRIŠTINI CINIČAN I RUŽAN BAL VAMPIRA!Srbi sa KIM stradalnici, 20 godina bez kazne za zločine

Politika -

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je srpski narod na KiM "stradalni narod" i ukazao na to da ni 20 godina od završetka NATO agresije nisu kažnjeni počinioci zločina nad Srbima i svima onima koji nisu pristajali na teror OVK.

Đurić je na tribini "20 godina od egzodusa Srba sa Kosova i Metohije" u Beogradu rekao da na godišnjicu terora, zločina, satiranja i progona Srba, u Prištini slave što su proterali 56 odsto nealbanskog stanovništva sa KiM i etnički očistili više od 300 srpskih naselja.

foto: TANJUG/FILIP KRAINČANIĆ

Podsetio je da za to ni posle 20 godina niko nije odgovarao, kao i da su vodeći komadanti OVK odgovorni što u Prištini, Prizrenu, Đakovici, Gnjilanu, Uroševcu i drugim mestima danas nema Srba.

"Oni sede na najodgovornijim mestima u privremenim prištinskim institucijama i dobijaju tapšanja po ramenu od strane predstavnika zemalja koje su pre 20 godina izvršile agresiju na našu zemlju", rekao je Đurić.

Ocenio je da je današnji skup, na kojem su govorili prognani Srbi sa KiM i članovi porodica nestalih i kidnapovanih u južnoj pokrajini, pravi kontrast na, kako je rekao, ciničan i ružan "bal vampira" koji u Prištini priređuju Vesli Klark, Bil Klinton i Medlin Olbrajt.

Đurić je naglasio da je važno da zajednički negujemo kulturu sećanja i da se za narode koji imaju dugo istorijsko sećanje kaže da bitke i utakmice, koje su u jednoj istorijskoj epohi delovale izgubljeno, mogu da se napornim trudom i izlaganjem preokrenu u drugim istorijskim epohama.

Današnji skup Đurić vidi i kao opomenu budućim naraštajima na to zašto smo i pre 20 godina vodili borbu za srpski narod na KiM i srpsku državu. Kako je rekao, negujući to sećanje možemo da zasadimo i čuvamo seme koje će nam pomoći da u budućim vremenima ispravimo određene istorijske nepravde.

foto: TANJUG/FILIP KRAINČANIĆ

"Za to nam želje i srca neće nedostajati niti će nam manjkati energije, volje i odlučnosti da se u narednom periodu zajednički borimo za opstanak Srba na KiM", poručio je Đurić.

Na tribini "20 godina od egzodusa Srba sa KiM", koju je organizovalo Udruženje Srba Kosova i Metohije, govorili su i istoričar Predrag Marković, novinar lista Jedinstvo Svetozar Vlahovii članovi porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa KiM.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track