ZLIKOVCI ODLIKOVALI ZLIKOVCE:  Klinton prso, Olbrajtovoj orden
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Kurir na manifestaciji "20 godina od dolaska NATO na Kosovo"

ZLIKOVCI ODLIKOVALI ZLIKOVCE: Klinton prso, Olbrajtovoj orden

Politika -

Govor bivšeg predsednika SAD juče je na Trgu Skenderbeg saslušalo tek nekoliko hiljada Albanaca. Hašim Tači bivšoj državnoj sekretarki SAD rekao da će ona "zauvek ostati heroj naroda Kosova"

"Zahvalno" Kosovo zaboravilo je zasluge Bila Klintona za "državnost" koju su, zahvaljujući njemu, dobili na gusenicama NATO tenkova pre ravno 20 godina!

Iako goste koji u Prištinu ulaze iz pravca Kosovske Mitrovice i Vučitrna na Bulevaru Bila Klintona i dalje dočekuje ogroman bilbord sa Bilovim nasmejanim likom, a ispod bronzani spomenik bivšem američkom predsedniku, Klintona je juče nasred Trga Skenderbeg dočekalo i njegov govor saslušalo tek - nekoliko hiljada Albanaca!

foto: Profimedia

Veća zvezda od Bila Klintona juče je bila bivša državna sekretarka Madlen Olbrajt, koja je najavljena i koja se na binu na Trgu Skenderbeg popela i otpozdravila okupljene Albance kao da je na - rok koncertu!

foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Američke i hrvatske zastave

Danima i nedeljama najavljivana kao događaj godine, možda i decenije, jučerašnja proslava "20 godina dolaska NATO snaga na Kosovo" okupila je u Prištini tek nekoliko hiljada ljudi. Bilo je i američkih zastava i hrvatskih, ali ne kao nekada. Prodavci američkih zastava i zastavica ostali su kratkih rukava, tek da su uspeli da prodaju pokoju zastavicu uprkos ceni od jednog evra za komad, a pet evra za veliku američku zastavu!

foto: Beta/Visar Kryeziu

Prvi je na skupu govorio Hašim Tači, koga je deo okupljenih pozdravio aplauzom, a drugi deo, negde iza njegovih leđa, desno, zvižducima i povicima negodovanja, pa je atmosfera na tren bila neugodna.

foto: Beta/Visar Kryeziu

Bil Klinton, dugo najavljivana glavna zvezda proslave, na skup je zakasnio čitavih 38 minuta, a u istom trenutku na trgu je razapeta ogromna zastava, duga dvadesetak metara, sastavljena od albanske i američke zastave - popola. Iza Tačija govorila je Madlen Olbrajt. Dočekana skoro dvominutnim aplauzom, ona je prvo rekla da je "Kosovo nezavisna država" i da "zaslužuje da ga svi priznaju", čime je odmah pobrala sve simpatije Albanaca, koji su njene reči pozdravili uzvicima odobravanja.

Uručeno odlikovanje

- Nikada neću zaboraviti godine rata, ljude koji pevaju "Hvala vam SAD". Mislim da su SAD uradile pravu stvar - rekla je ona.

foto: Facebook

Nešto ranije, Olbrajtovoj je Tači uručio Orden slobode i rekao da će ona "zauvek ostati heroj naroda Kosova".

I Bil Klinton, koji je dočekan nešto blažim aplauzom nego Madlen Olbrajt, svoj govor počeo je emotivnim notama. "Volim ovu zemlju", rekao je, pa je usledio još jedan aplauz, a na trgu su se zavijorile američke zastave.

foto: EPA/Valdrin Xhemaj

- Ponosan sam što sam danas ovde u društvu Madlen Olbrajt i generala Veslija Klarka. Imam poster u svojoj kancelariji, fotografiju napravljenu u Prištini, na kojoj vidimo Madlen, Klarka, svi smo bili tamo. Kad god pogledam tu sliku, jasno mi je da su naši napori bili opravdani - rekao je Bil, koga su neki mediji na Kosovu predstavili kao "predsednika", i dodao je da Kosovo "učinilo divan posao za postizanje mira".

foto: Profimedia

Na skupu je bio i Stipe Mesić, a čim se njegov lik pojavio na velikom ekranu, ljudima u prvim redovima podeljene su hrvatske zastavice.

Kurir.rs/Zoran Šaponjić/Foto:Valdrin Xhemaj/EPA

Došli na tenkovima I Srbi pamte taj dan

Miloš Popović iz Gračanice kaže da je dolazak NATO snaga na KiM bio težak trenutak za njegovu porodicu.

- Došli su na tenkovima, Englezi, mada, među njima 90 odsto bili su Albanci. Kao zlikovci su se odmah poneli prema nama. Teško mi je danas i da čujem imena ljudi koji su na proslavi u Prištini, mnogo su nam zla naneli, a kamoli da komentarišem šta mislim o njima. Ne vole njih ni Albanci, i oni umiru od posledica bombardovanja, više nego mi, ali moraju da ih podržavaju.

Sećam se danas mog rođaka Mila Popovića, koga su kidnapovali negde kod Gnjilana, jedan Englez iz Kfora hteo je da nam pomogne da ga nađemo, ekspresno su ga za 24 sata vratili u Englesku - reči su Popovića.

Marko Đurić Ovo je bal vampira

Obeležavanje 20-godišnjice od ulaska NATO snaga na kosovsku teritoriju i dolazak nekadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona i ostalih zvaničnika tadašnje američke administracije potvrđuju da se "zločinci vraćaju na mesto zločina", izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić.

- Ako mene pitate, to je bal vampira i, po mom mišljenju, zločinci se vraćaju na mesto zločina, i Vesli Klark i Bil Klinton - rekao je Đurić. On je gostujući na TV Pink pokazao mapu na kojoj se vidi etnička struktura u Gnjilanu i Prištini pre 1999. godine i posle, kada tamo više praktično nema Srba. - To danas slave predstavnici koji kažu za sebe da su predstavnici demokratije i borci za ljudska prava - rekao je Đurić.

Svet im se smeje Umesto Medlin - Tito

Bronzana bista Olbrajtove u Prištini već je postala predmet podsmeha na društvenim mrežama. Neki su komentarisali da se izgleda umetnik malo zaneo dok je vajao bistu "preslatke" Medlin, evocirajući uspomene na doba SFRJ i maršala Josipa Broza, pa se umesto bivše državne sekretarke SAD u bronzi pojavio TITO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track