UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA PLAĆENO 90.000 EVRA! Likvidaciju obavio plaćenik iz inostranstva, Kadri Veselji POMOGAO UBICI!
Foto: EPA / Andrej Cukić, Profimedia

NOVI DETALJI POTERE

UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA PLAĆENO 90.000 EVRA! Likvidaciju obavio plaćenik iz inostranstva, Kadri Veselji POMOGAO UBICI!

Politika -

Egzekutor iz inostranstva došao preko Crne Gore, imao podršku pripadnika kosovske tajne policije ŠIK, čiji je šef bio Kadri Veselji. Uoči ubistva na račun njegovog DPK pare uplatili mafijaški bos Ismet Osmani i partner Nezedin Zeka

Ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića izveo je plaćenik iz inostranstva uz potpunu logističku podršku pripadnika kosovske tajne policije ŠIK, kojom je rukovodio Kadri Veselji. Za tu akciju je plaćeno 90.000 evra, koje su prethodno, i to baš uoči ubistva Ivanovića, na račun Veseljijeve Demokratske partije Kosova (DPK) uplatili jedan od najmoćnijih šefova organizovanog kriminala na Balkanu Ismet Osmani, zvani Curi, i njegov partner Nezedin Zeka, zvani Ljulji, piše nedeljnik Ekspres pozivajući se na izvor upućen u istragu srpskih bezbednosnih službi.

ŠIK još postoji

Novac je uplaćen preko računa jedne od firmi koja je pod kontrolom ŠIK i navodno je rasformirana, ali praktično i dalje postoji.

Srpske službe, piše list, sumnjaju da je upravo taj novac iskorišćen za plaćanje ubistva Ivanovića. Ubeđeni su i da je Osmani, iako blizak Veseljiju i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, uhapšen 21. maja jer su prištinske vlasti posumnjale da sarađuje sa srpskim inspektorima u istrazi atentata.

Naime, istragu ubistva vodi Priština, ali i srpske službe, kojima je prva sumnjiva informacija bila uplata od 90.000 evra na račun Veseljijevog DPK.

Trag tog novca srpske inspektore doveo je do Osmanija i Zeke.

- Njih dvojica imaju više od 300 kladionica na KiM, u Austriji, Češkoj i Slovačkoj. Osmani se bavi i švercom narkotika, oružja i organizovanjem prostitucije, a u vreme OVK bio je finansijer Tačija. Poslednjih godina blizak je Veseljiju, kome on i Zeka plaćaju reket za vođenje poslova na KiM. I uplata od 90.000 evra uoči atentata na Ivanovića je bila deo tog reketa, ali je taj novac iskorišćen za plaćanje organizacije ubistva Ivanovića - kazao je izvor.

Ključni za istragu

Osmani i Zeka su se tako srpskim službama nametnuli kao ključni za istragu. Inspektore je zanimalo jesu li znali za šta daju novac, jer bi svaki dalji trag mogao da dovede do identifikacije plaćenog ubice.

Bivši operativac DB Božidar Spasić kaže da politička ubistva, kakvo je Ivanovićevo, uvek budu u organizaciji tajnih službi, što je na Kosmetu ŠIK, čiji je idejni tvorac i vođa Veselji:

foto: Marina Lopičić

- Na KiM oni sve kontrolišu, ni muva ne može da im prođe. Sve ukazuje, naročito imajući u vidu iznesene podatke, da je Veselji (in)direktno umešan u atentat. Verovatno i njegova desna ruka Džavit Haljitaj.

B. Bojić /Foto: EPA / Andrej Cukić, Profimedia

Kontrola

Ućutkan iza rešetaka

Zeka je uoči ubistva lidera SDP bio u Novom Pazaru, gde ima nekretnine, ali pod lažnim imenom Ljiljim. Posle atentata nije registrovan njegov boravak. Osmani je, pak, bio aktivan u Srbiji.

- Našao je devojku Srpkinju u jednom gradu u unutrašnjosti, gde je često dolazio, čak započeo biznis. Dolazio je sa urednim češkim papirima i "mercedesom" čeških tablica. Nedavno je dobio srpske papire. To je bio povod da Priština posumnja da sarađuje sa srpskim službama, da je rekao šta nije smeo... Naređeno je hitno hapšenje. Iako ozbiljan mafijaški vođa, uhapšen je zbog zelenašenja - ispričao je sagovornik Ekspresa. Sklonili su ga, kako dodaje, iza rešetaka, kako bi ga stavili pod kontrolu i onemogućili mu kontakt sa srpskim službama, čim su shvatili da su blizu rezultata u istrazi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track