EKSKLUZIVNO! POKLON KOJI ĆE PAMTITI: Evo šta je Vučić poslao kineskom predsedniku za rođendan (FOTO)
Foto: Predsedništvo Srbije

Otkrivamo

EKSKLUZIVNO! POKLON KOJI ĆE PAMTITI: Evo šta je Vučić poslao kineskom predsedniku za rođendan (FOTO)

Politika -

Predsednik Srbije je kineskom kolegi za rođendan poklonio srebrno filigransko naliv pero i mastionicu svetski poznatog predstavnika srpskog filigrana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio je predsedniku Kine Si Đinpingu za rođendan srebrno filigransko naliv pero i mastionicu, saznaje Kurir.

foto: Kurir
foto: Kurir

Filigran je poseban, raskošan način izgrade predmeta, a za ovu tehniku najčešće se koriste srebrna i zlatna, ređe bakarna žica. Srebrno filigransko naliv pero i mastionicu, poklon za predsednika Kine, izradio je Goran Ristović- Pokimica, svetski poznati predstavnik srpskog filigrana.

Šta predstavlja izrada predmeta filigranskom tehnikom

Srpsko zlatarstvo je do 13.veka bilo pod znatnim uticajem Zapada, da bi od kraja 13.veka preovladao uticaj Vizantije, pa tako u naše krajeve dolazi i filigran koji na taj način postaje i naše srednjevekovno nasleđe. Filigran je često korišćen i za izradu predmeta koji su upotrebljavani pri liturgijskim službama.

Umetnička izrada nakita od filigrana svoj zenit doživljava u doba kralja Milutina. Posle pada Srbije pod vlast Turaka srpski zlatari su nastavili sa radom. Zbog oslavljene ekonomske moći, koriste srebro i bakar, a da bi njihovi predmeti izgledali raskošnije, ukrašavaju ih filigranskom žicom, staklenom pastom i privescima. U današnje vreme, za izgradu ukrasnog predmeta ili nakita tehnikom filigrana koriste se najčešće srebrna i zlatna, a ređe bakarna žica. Predstavnik srpskog filigrana, uveliko prepoznatljiv u svetu je goran Ristović- Pokimica. U svom dizajnu on koristi prirodne forme- cvetove, spirale, pupoljke, latice, krugove, lišće, voće, oslanjajući svoju kreativnu genijalnost na starovremensku, klasičnu i tradicionalnu estetiku i simbolizam.

foto: Kurir
foto: Kurir
foto: Kurir

Kineski predsednik danas puni 66 godina. Predsednik Rusije je kineskom kolegi poklonio sladoled, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Predsednik (Putin) je pohvalio ulogu Si Đinpinga u bilateralnim odnosima i ukazao na njegovu nedavnu uspešnu posetu Rusiji - izjavio je Peskov, prenosi TASS.

Si je zahvalio Putinu, s kojim se nalazi na ekonomskom forumu u prestonici Tadžikistana Dušanbeu, i poručio mu da je veoma popularan u Kini. Pre nekoliko godina, kineski biznismeni koji su učestvovali na tom forumu rekli su Putinu da Kinezi izuzetno vole ruski sladoled, navodi agencija.

Kurir.rs/E.K/Foto:Predsedništvo Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track