VUČIĆ OBIŠAO ZASAD JABUKE U  ZAJEČARSKOM OKRUGU I ODUŠEVIO SE: Lepše je nego u Italiji, pomoći ćemo preradu voća
Foto: Predsedništvo Srbije

kampanja budućnost srbije

VUČIĆ OBIŠAO ZASAD JABUKE U ZAJEČARSKOM OKRUGU I ODUŠEVIO SE: Lepše je nego u Italiji, pomoći ćemo preradu voća

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić, danas je u Zaječarskom okrugu, obišao zasade jabuka "Tera optima" porodice Jokić i u razgovoru sa lokalnim poljoprivrednicima rekao da država pomaže prerađivačku industriju posebnim podsticajima.

Jokići, inače iz Topole, preneli su mu da su prvih 10 hektara jabuke zasadili 2014. godine, u selu Žučkovac, jer je kraj pogodan za voćarstvo, zbog idealne nadmorske visine.

foto: Predsedništvo Srbije

Miloš Jokić, jedan od mlađih članova porodice i vlasnik plantaže, studije je završio u Barseloni, ali se vratio u Srbiju i u svoju zemlju doneo znanje i iskustvo Španaca u voćarstvu.

U planu im je da grade hladnjaču u Topoli, od 2.500 tona, koja bi služila isključivo za preradu, jer dugoročno žele da budu izvoznici.

Ovo je naša divna Srbija!

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Vučić je istakao da država za preradu voća daje posebne podsticaje, ne samo preko Ministarstva poljoprivrede.

Ukazao je na značaj prerađivačke industrije, koja, kaže, doprinosi da ne zavisimo samo od drugih tržišta, već da ono što se preradi može da "stoji" duže i da se izvozi.

"Tražite pomoć i dobićete, 50 odsto možete od države za to što vam treba. Spremni da damo, jer sa tim imamo problema", rekao je Vučić.

Jokići planiraju da u Žučkovcu naprave i malu hladnjaču za skladištenje jabuka, pre transporta.

Najveći deo voća izvoze, ali ne direktno, zbog regulative i nedostatka hladnjače.

Šetajući kroz zasade jabuke na 33 hektara, predsednik je konstatovao da plantaža divno izgleda i da je, utisak je, lepše nego u Italiji.

"Obišao sam celu Italiju, Pijemont i Toskanu, ali nešto ovako lepo nisam video. Ovo je divna Srbija, porodici Jokić hvala na ovome, i daj bože da zaradite još mnogo više i da nam Srbija izgleda ovako", poželeo im je Vučić.

Jokići imaju 33 hektara pod jabukom, a plan je da do kraja godine zasade još 20 hektara.

Imaju 10 stalno zaposlenih radnika, ali u vreme sezonskih radova bude i po 100 "sezonaca", uglavnom iz sela Žučkovac, u kojem živi 400 ljudi, od kojih je 200 radno sposobni.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track