Najnovije vesti

4 ŠLEPERA HEMIJSKOG OTPADA U FIRMI KOJU JE PRIVATIZOVAO ALBANAC U GORAŽDEVCU! ĐURIĆ: To je perfidan dodatni pritisak na srpsko stanovništvo!
Foto: Kurir TV

reagovanje

4 ŠLEPERA HEMIJSKOG OTPADA U FIRMI KOJU JE PRIVATIZOVAO ALBANAC U GORAŽDEVCU! ĐURIĆ: To je perfidan dodatni pritisak na srpsko stanovništvo!

Politika

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izrazio je danas podršku meštanima Goraždevca i veliku zabrinutost zbog mogućeg ugrožavanja njihovog zdravlja zbog dopremanja i skladištenja opasnog hemijskog otpada u tu malu srpsku eklavu u Metohiji.

 

foto: Marina Lopičić

 

"Ovo je poslednja u nizu akcija privremenih institucija u Prištini, ovog puta nereagovanjem, koja ugrožava fizički opstanak Srba u Pokrajini i koja pokazuje da političkim predstavnicima kosovskih Albanaca nije stalo do izgradnje poverenja i zajedničkog života na Kosovu i Metohiji", istakao je Đurić u saopštenju.

 

 

On je naveo da od 24. maja na teritoriju sela Goraždevac, u nekadašnji pogon Kombinata kože i obuće koji je pod sumnjivim okolnostima i prištinskim propisima 2007. godine privatizovao jedan Albanac, pod policijskom pratnjom dopremljeno oko 20 buradi opasnog hemijskog materijala.

 

Đurić je dodao da je, prema prikupljenim informacijama, ukupno na tu lokaciju, koja je inače pre sporne privatizacije bila na katastarskoj parceli crkvene opštine Goraždevac, planirano premaštanje i uništavanje 80 buradi opasnog hemijskog otpadnog materijala.

 

 

"Današnje dopremanje i smeštanje još četiri šlepera hemijskog otpada na istu lokaciju u Goraždevcu potvrđuje dosadašnje sumnje meštana da se ne radi o naivnom postupku prištinskih vlasti. Goraždevac je mala srpska enklava u Metohiji, čiji su meštani na stalnoj meti nasilnika i pljačkaša, i nagomilavanje opasnih materija baš u tom selu nije nikakva slučajnost, već perfidan dodatni pritisak na srpsko stanovništvo da se iseli, kako bi sačuvali sopstveno zdravlje i zdravlje članova porodica", naveo je Đurić.

 

On je pozvao Kfor i međunarodnu zajednicu da "reaguju i urazume pojedince u Prištini, i da se opasni hemijski materijal izmesti sa teritorije Goraždevca".

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...