Najnovije vesti

SRAMNO PONAŠANJE ČELNIKA SREBRENICE: Srbin skinuo ploču o srpskim žrtvama po nalogu AMERIKANACA!
Foto: Kurir

Šok

SRAMNO PONAŠANJE ČELNIKA SREBRENICE: Srbin skinuo ploču o srpskim žrtvama po nalogu AMERIKANACA!

Politika

Mladen Grujičić lično naredio uklanjanje spomen-ploče koju je postavilo udruženje Istočna alternativa u znak sećanja na Srbe koji su svirepo ubijeni

Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica, lično je naredio uklanjanje spomen-ploče sa zgrade bivše policijske stanice u Srebrenici koju je postavilo udruženje građana Istočna alternativa, a u znak sećanja na Srbe koji su tokom rata u tom objektu mučeni i svirepo ubijeni!

 

Vojin Pavlović, predsednik udruženja Istočna alternativa, u razgovoru za Kurir kaže da je ostao šokiran kada su mu iz policije javili da je tabla uklonjena po nalogu načelnika i da se nalazi u zgradi opštine.

 

foto: Kurir

Čekali saglasnost


- Kao predsednik udruženja još 2017. sam se obratio načelniku opštine s molbom da nam da saglasnost da postavimo spomen-ploču na zgradu koja je za vreme rata (1992-1995) bila policijska stanica u kojoj je bio logor u koji su odvođeni, mučeni i ubijani Srbi. Niko nam nije odgovorio godinama i odlučili smo da je postavimo sami - kaže Pavlović.

 


Od Grujičića ni glasa


Na broj telefona opštine, kao i kancelarije načelnika opštine, niko se nije javljao, te smo ostali uskraćeni za komentar Mladena Grujičića.

 

foto: Printscreen YouTube

On je sa nekoliko aktivista udruženja postavio ploču koja je stajala tri dana, ali su se Bošnjaci pobunili i rekli da ona vređa osećanja porodica žrtava genocida.


- Ploču jesmo stavili bez saglasnosti, ali smo hteli da negde bude obeležje o mučki ubijenim Srbima u Srebrenici. Znate, u Srebrenici ima tabli, ploča o stradanju muslimana, zašto je problem da bude i jedna ploča o stradanju Srba. Posle tri dana prijavio sam da je ploča ukradena, a iz policije su me obavestili da je ploča sklonjena po nalogu načelnika opštine i da se nalazi u opštini. Bio sam u šoku - kaže Pavlović.


Pavlović: Postavićemo drugu ploču


Pavlović kaže da neće odustati od svoje namere da na pomenutoj zgradi stoji spomen-ploča stradalim Srbima.
- U utorak ćemo postaviti drugu ploču - najavljuje Pavlović.


Obećanje u ambasadi


On dodaje i da je posle saznao da je Grujičić pre nekoliko dana išao u Sarajevo, u Ambasadu SAD, i da je tamo obećao da će da ukloni ploču.


- Grujičić je dao nalog JKP "Polet Srebrenica" da uklone ploču, ali su oni to odbili, pa je opština angažovala privatnu firmu. Zgrožen sam što jednom Srbinu nije stalo da se obeleži mesto gde su mučki ubijeni drugi Srbi. Znate, postoje izjave svedoka, njih četvoro-petoro je preživelo mučenje u tom improvizovanom logoru, u tim prostorijama lomili su rebra Srbima, vadili im zube, neki tu torturu nisu preživeli - kaže Pavlović.

 

Kurir.rs/K. Blagović/Foto: Kurir

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...