UŽAS! HRVATI VELIČAJU USTAŠE: Kriju mučenja i ubijanje Srba!
Foto: Arhiva, Beta Denis Cerić

Strašno: Jevreji u šoku

UŽAS! HRVATI VELIČAJU USTAŠE: Kriju mučenja i ubijanje Srba!

Politika -

Licemeri... Svetski jevrejski kongres optužio je hrvatske vlasti da žele da prikažu da je samo nacistička Nemačka odgovorna za užase.

Hrvatske vlasti pokušavaju da operu istoriju Hrvatske i umanje razmere ustaških zločina tako što bi u Zagrebu podigli spomenik žrtvama Holokausta.

Svetski jevrejski kongres (WJC) deklariše ovaj čin kao pokušaj prikrivanja uloge NDH u zločinima i optužuje zvanični Zagreb za ponovni pokušaj prikrivanja monstruoznih zločina ustaša nad Jevrejima, Srbima i Romima tako što bi prikazali da je samo nacistička Nemačka odgovorna za užase Holokausta.

- Svetski jevrejski kongres pridružuje se svojoj zajednici u Hrvatskoj u osudi odluke zagrebačke skupštine o podizanju spomenika za šest miliona jevrejskih žrtava Holokausta kojom se bezočno ignoriše aktivna uloga Nezavisne Države Hrvatske za vreme ustaškog režima u činjenju tih zločina tokom Drugog svetskog rata - navodi se u saopštenju WJC.

foto: Profimedia, EPA

Politika ustaštva

Ministar odbrane Aleksandar Vulin za Kurir kaže da je Svetski jevrejski kongres rekao ono što Srbi govore decenijama i da Hrvati ne odustaju od politike ustaštva čak ni kada odustaju od imena NDH.

- Licemerno podizanje spomenika za šest miliona ubijenih Jevreja ne može da sakrije da Srbima, Jevrejima i Romima, poklanim od ustaša, nisu podigli ni bistu. Hrvatska politika bi da se iskreno klanja streljanim ustašama u Blajburgu, ali i da neiskreno baci venac na zaboravljene i zaravnate humke srpske dece u Jasenovcu. Svetski jevrejski kongres je ponovio ono što svaki Srbin zna - da oni kome je ustaški vikar Alojzije Stepinac svetac nemaju nimalo poštovanja za duše poklanih ustaških žrtava. Ko peva s Tompsonom i viče „Za dom spremni“, taj o ubijenim Jevrejima i Romima misli kao o brojevima, a o poklanim Srbima kao nezavršenom poslu - rekao je Vulin. Podsetimo da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pevala pesme ustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona i za ustaški pozdrav „Za dom spremni“ smislila opravdanje da je to stari hrvatski pozdrav.

foto: Stefan Jokić

Brane ustaški režim

Predsednik Svetskog jevrejskog kongresa Ronald S. Loder rekao je da su „vlasti u Hrvatskoj kontinuirano pokušavale da izmene istoriju i oslobode ustaški režim neupitne umešanosti u okrutna masovna ubistva Jevreja, Roma i etničkih Srba u periodu od 1941. do 1945“.

- Uvek postoji velika vrednost odavanja počasti svim žrtvama Holokausta, ali novi spomenik grada Zagreba predstavlja iskrivljivanje istorije i uvredu sećanju na muškarce, žene i decu koji su bili žrtve ustaša i njihovog vođe Ante Pavelića. Hrvatske vlasti opet ulažu sve napore da prikriju monstruozne zločine ustaša stvaranjem lažnog utiska da je samo nacistička Nemačka odgovorna za užase Holokausta - navodi je Loder.

Odluku o podizanju spomenika žrtvama Holokausta doneli su 4. juna na sednici odbornici u skupštini grada Zagreba.

foto: Profimedia

Milorad Pupovac

DOBILI SMO JAKOG PARTNERA

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je za Kurir da Jevreji ne žele da se spomenikom osudi Holokaust, a ne osude ustaše i njihovi zločini prema Jevrejima, Srbima i Romima.

- To samo znači da smo dobili još jednog i snažnog partnera u borbi protiv istorijskog revizionizma u Hrvatskoj i da je nakon ovoga lako moguće da se drugi akteri, koji su snažniji od ove inače snažne organizacije, i sami priključe tim porukama - rekao je Pupovac.

Moj do mojega TOMPSONOV KUM ZA PREDSEDNIKA

Hrvatski pevač Miroslav Škoro (56), inače kum proustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona, objavio je da će se kandidovati na predsedničkim izborima. Ruža Tomašić, poznata po širenju mržnje prema Srbima i proustaškim stavovima, odmah se izjasnila da je odustala od podrške Kolindi Grabar Kitarović, već da će podršku na izborima dati Škoru.

foto: Printscreen

Miodrag Linta

SRAMNA ODLUKA ZAGREBA

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je za Kurir da je ovo samo jedna u nizu manifestacija revizije istorije u Hrvatskoj:

- Proces rehabilitacije i genocida NDH i ustaških zlikovaca traje već punih 28 godina. Proustaška priča i snage su došle na vlast s Franjom Tuđmanom 1990. godine, mi imamo samo manje ili više aktivne manifestacije ustaštva u Hrvatskoj. Grabar Kitarović i Gordan Jandroković su i ove godine bili u Blajburgu, gde su položili vence i cveće i zapalili sveće pobijenim ustašama.

foto: Aleksandar Jovanović
foto: Kurir

Kurir.rs/Milka Radović/Foto: arhiva, Beta/Denis Cerić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track