PORAZ OPOZICIJE! Boško Obradović šokirao svoje sledbenike! Pokazao u kolikom su rasulu opozicioni lideri! POTPUNI FIJASKO
Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić, Beta/Branislav Božić

Fijasko protesta i bojkota skupštine

PORAZ OPOZICIJE! Boško Obradović šokirao svoje sledbenike! Pokazao u kolikom su rasulu opozicioni lideri! POTPUNI FIJASKO

Politika -

Lider Dveri Boško Obradović, koji je na opozicionim protestima bio najagresivniji, šokirao je svoje sledbenike kada je pomirljivo pozvao da se prevaziđu sukobi između vlasti i opozicije. Obradović pokušava da se što bezbolnije izvuče iz fijaska koji su doživeli ulični protesti, kao i bojkot Skupštine, ocenjuju sagovornici Kurira.

Izvlačenje iz debakla

- Vreme je da prevaziđemo sukobe između vlasti i opozicije, da putem dijaloga dođemo do normalizacije naših odnosa, jer mi nemamo ljudi za gubljenje, svađe, sukobe, za razbijene i krvave glave, Srbiji to više nije potrebno - izjavio je lider Dveri, koji je nekoliko dana pre toga uhvaćen kako ide na sastanak sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom.

Politikolog Jelena Vukojičić za Kurir kaže da je ovo pokušaj Obradovića da se izvuče iz ovog debakla.

- Ništa nije gore za političara nego da doživi ovakav poraz. Vrlo je verovatno da su i ovi protesti, kao i oni posle predsedničkih izbora, podržani i od nekih zapadnih faktora. Vrlo je moguće da savete koje dobijaju kasnije iznose kao svoje. Na to mi ovo Obradovićevo i liči - ocenjuje naša sagovornica.

Opozicione razmirice

Od "slobodne zone", koju je opozicija napravila ispred zgrade Predsedništva Srbije, ostali su gomila smeća i razrušen šator, a od ujedinjene opozicije razmirice. Nedavno je Janko Veselinović prozvao Đorđa Vukadinovića zbog toga što se vratio u Skupštinu Srbije, a ovaj mu je uzvratio. Boško Obradović je napao poslanice DS Gordanu Čomić i Natašu Vučković zbog prisustvovanja sednici skupštinskih odbora i rekao da oni poslanici koji krše Sporazum s narodom ne treba više da pripadaju strankama koje su taj sporazum potpisale.

Poslanik DS Balša Božović mu je rekao da ne može on bilo koga da izbacuje iz te stranke.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar objašnjava da je Obradović svojom izjavom hteo da uhvati novi talas i promoviše drugačiju vrstu političke borbe.

- Posebno je vidljivo na opozicionoj sceni da svako iskakanje iz iskopanih rovova postaje tema. Ovi protesti nisu izdejstvovali sve one stvari koje je opozicija želela, pa je i liderima opozicije postalo jasno da su pregovori s vlašću bolji način od protesta - smatra Klačar.

Demokrate podeljene

Udarce zbog bojkota prima samo DS

Javna je tajna da u DS vlada veliko nezadovoljstvo zbog zadataka koje im SZS nameće i štete koju zbog toga trpe kao stranka. Klačar za naš list objašnjava da je DS u specifičnoj situaciji, jer je parlamentarna stranka koju partneri iz Saveza za Srbiju, koji nisu u Skupštini, guraju da bojkotuje instituciju za koju su se izborili na izborima. Zbog toga je i jedina koja zbog toga trpi udarce vlasti:

- Očigledno je od početka da visoki funkcioneri DS nisu homogeni kada iznose stavove o odlukama SZS. Odluka o bojkotu je doneta pod pritiskom emocija i siguran sam da će biti preispitana. Kada se stvari poslože, nije donela korist - zaključuje on.

Činjenice

Sukobi u opoziciji

* Poslanica Gordana Čomić nazvala Boška Obradovića i njegove pristalice "kič-fašistima"

* Kad je Obradović napao žene u DS jer su prisustvovale skupštinskim odborima, što je lider Dveri nazvao izdajom, poslanik demokrata Balša Božović mu zapretio da on ne može niti će ikada moći da kadrira u DS

* Janko Veselinović popljuvao Đorđa Vukadinovića zbog sedenja u parlamentu, rekavši da izigrava Maju Gojković

* "Otkad SZS ima poslanički klub u parlamentu, Borislave Stefanoviću?!", javno je pitao Balša Božović lidera Levice Srbije kada je ovaj pozivao na bojkot

* Poslanik DS Dragoljub Mićunović jasno je poručio da je bojkot izbora koji zagovara SZS "vrhunac gluposti"

I. K./ Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić, Beta/Branislav Božić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track