NAŠA NAUKA JE RAME UZ RAME SA SVETOM! Dragaš: Globalizacija ne posustaje, treba da joj se prilagodimo!
Foto: Privatna Arhiva

promocija knjige

NAŠA NAUKA JE RAME UZ RAME SA SVETOM! Dragaš: Globalizacija ne posustaje, treba da joj se prilagodimo!

Politika -

Dragaševa knjiga, predstavljena u prisustvu ministara Vlade Srbije, brojnih stranih diplomata, urednika vodećih medija, univerzitetskih profesora i predstavnika velikih kompanija daje odgovore na mnoga od ključin pitanja današnjice

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš predstavio je knjigu "Dva lica globalizacije - istina i obmane", koja, prema njegovim rečima, ima za cilj da pokaže da globalizacija nije politički projekat, već proces nastao tehnološkim i industrijskim napretkom.

Srbija je rame uz rame sa najrazvijenijim svetom, bar kada je u pitanju izučavanje današnjih međunarodnih odnosa, savremenih kretanja u ekonomiji, politici i tehnologiji, ali i predviđanja kuda nas vodi savremena globalizacija i gde je u njoj naše mesto.

Dragaševa knjiga, predstavljena u prisustvu ministara Vlade Srbije, brojnih stranih diplomata, urednika vodećih medija, univerzitetskih profesora i predstavnika velikih kompanija daje odgovore na mnoga od ključin pitanja današnjice.

Da li Amerika pod Donaldom Trampom napušta lidersko mesto na svetskoj sceni, da li je Kina ugrožava ili se i sama suočava sa problemima, koliko je Evropska unija ugrožena Bregzitom, migrantskom krizom i populističkim pokretima, da li nam prete novi globalni konflikti i koliko je demokratija na udaru zbog društvenih mreža i sajber napada – samo su neka od pitanja na koje odgovore daje nova knjiga Orhana Dragaša.

foto: Privatna Arhiva

Reč je o istraživanju koje je rezultat Dragaševih post-doktorskih studija, posvećenih globalizaciji, na prestižnom univerzitetu London School of Economics i bavi se stanjem savremenih integracionih procesa, deceniju nakon velike finansijske krize iz 2008. godine, koja je pretila da pokida dotadašnje snažne međunarodne veze u ekonomiji, tehnologiji, politici…

Sam autor kaže da globalizacija danas nije ugrožena, da je pod udarima finansijske krize promenila neke svoje pojavne oblike i intenzitet, ali da ovaj proces nije moguće vratiti unazad, bez obzira koliko se trudili populisti, nacionalisti i suverenisti širom sveta.

Dragaš za Kurir kaže da su prenaglašena sva ona katastrofična predviđaja da se svet zatvara u nacionalne granice, da međunarodna trgovina opada i da se planeta vraća u neka davna vremena u kojima se više ratovalo nego trgovalo.

- Populisti širom sveta, bilo da su desničari ili levičari, koji globalizaciju vide kao glavnu metu svog delovanja i na toj politici dobijaju podršku, ipak imaju svoje limite i ne mogu da ugroze sve jače povezivanje među nacijama i pojedincima. Najbolji dokaz su i nedavni izbori za Evropski parlament na kojima su populističke partije i pokreti ipak ostali u manjini, uprkos mnogim najavama da će preokrenuti igru i zagospodariti Evropom - kaže Dragaš.

foto: Privatna Arhiva

Govoreći na predstavljanju knjige, šef srpske diplomatije Ivica Dačić upitao je – da li neko društvo uopšte može da bude zatvoreno u današnjem svetu ,u kojem se informacije o nekom događaju kreću gotovo trenutno. Prema Dačićevim rečima, današnja globalizacija stavlja i diplomatiju pred velike izazove, jer se informacije šire tolikom brzinom da vremenska granica između događaja i informacija o tom događaju gotovo da ne postoji.

Knjigu su predstavili profesor istorije na Filozofskom fakultetu Nikola Samardžić, koji je ujedno i autor predgovora, kao i profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić, jedan od recenzenata Dragaševe knjige. Na spisku recenzenata, koji preporučuju Dragaševu knjigu, su i brojna ugledna svetska imena iz oblasti međunarodnih odnosa, ekonomije i komunikacija, kao što je Ajvor Roberts, nekadašnji britanski diplomata i dekan Triniti koledža na Oksfordu, Džonatan Grant sa londonskog Kings koledža, Nil Duli profesor sa univerziteta Saseks, Džang Điadong profesor na uglednom kineskom univerzitetu Fudan, turski ekonomist, profesor Emre Alkin, profesor sociologije Marko Lombardi sa univerziteta Katolika iz Milana i drugi.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track