MUAMER ZUKORLIĆ, PREDSEDNIK STRANKE PRAVDE I POMIRENJA: Ugljanin šuruje s huliganima i kriminalcima!
Foto: Filip Plavčić

intervju

MUAMER ZUKORLIĆ, PREDSEDNIK STRANKE PRAVDE I POMIRENJA: Ugljanin šuruje s huliganima i kriminalcima!

Politika -

Ugljanin je frustriran i nervozan, pa glupostima skreće pažnju na sebe

Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić u intervjuu za Kurir kaže da je trenutno stanje u Bošnjačkom nacionalnom veću nastavak uzurpacije BNV od Sulejmana Ugljanina, urušavanje tog veća, ali i obesmišljavanje i vređanje Bošnjaka.

Kako komentarišete trenutna dešavanja u BNV, smenu Esada Džudže i izbor nove predsednice Jasmine Curić? Do previranja je navodno došlo kada je Džudžo odbio da potpiše inicijativu za uspostavljanje "specijalnog statusa Sandžaka", za šta se zalaže Ugljanin.

- Formalna strana priče je da je sukob nastao kada je Ugljaninova strana objavila da je BNV podneo zahtev Vladi Republike Srbije u pogledu specijalnog statusa Sandžaka, Džudžo je kazao da nema pojma za taj zakon. I ja znam da nikakve sednice nije bilo, niti je ta tema razmatrana. Očigledno se radi o nastavku Ugljaninove uzurpacije BNV, bez obzira šta je na dnevnom redu i ko je predsednik. Džudžo je podneo ostavku očigledno pod pritiskom, a Ugljanin je, uz podršku grupe Rasima Ljajića "Vakat je", namakao tesnu većinu i za predsednicu BNV izabrao svoju dugogodišnju saradnicu Jasminu Curić.

A šta je druga strana priče?

- Druga strana priče je da Ugljanin održava svojevrstan monopol uz pomoć raznih faktora, vrlo često uz pomoć nadležnih državnih organa, nažalost, sada uz pomoć Ljajićeve grupe "Vakat je". Uz sve to što čini, govori, na kraju ipak dobije podršku. Ovo je urušavanje veća, obesmišljavanje i vređanje Bošnjaka. Ne postoji ni minimum uslova za normalan rad u veću. Kontrolišu ga huligani i kriminalci.

Šta znači Ugljaninovo zagovaranje autonomije Sandžaka?

- I to je u duhu njegovog političkog mentaliteta koji predstavlja najbezočnije licemerstvo. Najveću galamu digao je samo dva dana pre sednice Narodne skupštine, kada je predsednik Srbije trebalo da govori o Kosovu. Ili se s nekim dogovara, ili želi da iskaže svoje nezadovoljstvo zbog ličnog statusa - gubljenja političkog uticaja u Sandžaku, ministarske fotelje u Beogradu i budžetskih uticaja, zbog činjenice da mu puca stranka... Frustriran je i nervozan, pa skreće pažnju na sebe glupostima.

Kakav je status Bošnjaka sada, a kakav je bio dok je bila prethodna vlast?

- S Miloševićem je bilo vrlo loše, s Đinđićem je počeo dijalog, s Koštunicom je opet došlo do ključanja problema, s Tadićem je sve ponovo provrelo zloupotrebom Žandarmerije. Uspostavom dijaloga s vladom, tada sa Aleksandrom Vučićem na čelu, došli smo do faze relaksacije odnosa. Čak su i neki problemi došli na red i počeli da se rešavaju.

Kako komentarišete što opozicija bojkotuje parlament?

- Lako je ući u proteste, ali je mnogo teško iz njih časno izaći. Mislim da se opozicija sada nalazi u tom stanju i s protestima na ulici i s pitanjem bojkota Skupštine. Smatrali su da će im taj postupak doneti neku promenu, a sada je teško vratiti se časno ako nemate dobar izgovor. Više su izgubili nego što su dobili.

(Milka Radović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track