KAKVA IRONIJA! HARADINAJ PRIČA DA ĆE DA SPREČI TRGOVINU DROGOM I ORUŽJEM: Zatvoriće sever Kosova i narediti konkretne akcije u četvrtak
Foto: Profimedia

totalno poludeo

KAKVA IRONIJA! HARADINAJ PRIČA DA ĆE DA SPREČI TRGOVINU DROGOM I ORUŽJEM: Zatvoriće sever Kosova i narediti konkretne akcije u četvrtak

Politika -

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj saopštio je, na svom Tviteru nalogu, da su preduzete konkretne akcije "u sprečavanju i borbi protiv svih prekograničnih nezakonitih aktivnosti" na severu Kosova.

Kako je napisao, prištinske institucije za sprovođenje zakona su preduzele konkretne akcije.

"Kosovske institucije za sprovođenje zakona preduzele su konkretne akcije u sprečavanju i borbi protiv svih prekograničnih nezakonitih aktivnosti u okviru zelenog pojasa na granici Kosova i Srbije na severu", saopštio je Haradinaj.

Dodao je da "nikakve lažne vesti neće uticati na njihovu misiju".

"Nikakvi lažni scenariji ili lažne vesti neće sprečiti naše verodostojne i legitimne institucije za sprovođenje zakona u njihovoj misiji da osiguraju vladavinu zakona u svim delovima Kosova, uključujući i područje zelenog pojasa na granici severnog Kosova i Srbije", napisao je Haradinaj.

On je rekao da je prištinska vlada svesna takvog "plana improvizacije humanitarne krize" i da ima dokaze da određene osobe kriju prehrambene proizvode kod kuće.

"Imamo dokaz o tom scenariju, o ljudima koji su uključeni. Nećemo dozvoliti da propustimo bilo kakve proizvode jer su građani Kosova", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare nakon sednice prištinske vlade.

On tvrdi da se "aktiviranje tog scenarija" planira u četvrtak, dodaje Klan Kosova.

Haradinaj je ocenio da postoji tendencija da se Priština prisili da zatvori oči pred krijumčarenjem.

"Ne smemo to da dozvolimo, ne zbog bilo kakvog prehrambenog proizvoda, već zato što krijumčari mogu da nose narkotike i oružje", naveo je Haradinaj.

Žitelji četiri opštine na severu KiM - Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, nalaze se na korak od humanitarne katastrofe jer u prodavnicama nedostaje osnovnih životnih namirnica.

Sedam meseci otkako su privremene prištinske vlasti jednostrano uvele takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, oko 400 privatnika, vlasnika radnji sa prehrambenom robom, planira da zatvori ove objekte, jer su im rafovi prazni, a već nekoliko dana im ne stižu mleko i mlečni proizvodi, kao ni zejtin, šećer i so.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas, povodom nestašice hrane na severu KiM, da je na delu scenario Prištine da se Srbi sa KiM proteraju tihom, ali agresivnom metodom.

On je rekao da će država naći način da zaštiti svoje građane na severu KiM, te da neće ostati ni gladni ni žedni.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track