POSLANIK SNS MARKOVIĆ: Cilj Zakona o komunalnoj miliciji je uvođenje komunalnog reda u gradovima i opštinama
Foto: Printscreen/Youtube

novina

POSLANIK SNS MARKOVIĆ: Cilj Zakona o komunalnoj miliciji je uvođenje komunalnog reda u gradovima i opštinama

Politika -

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Marković kaže da je osnovni cilj Predloga zakona o komunalnoj miliciji, koji je danas na dnevnom redu Skupštine Srbije, uvođenje komunalnog reda u gradovima i opštinama, a jedna od novina je rad u civilu.

Marković je za Tanjug kazao da se rad u civilu obavlja isključivo po pismenom nalogu načelnika komunalne milicije, i to za određene slučajeve u određenim oblastima kao što su bespravno zauzete javne površine, nelegalna prodaja, nelegalni taksi prevoz i slično.

“Ovo će značajno doprineti efikasnijem radu komunalnih milicionera u pogledu suzbijanja i sankcionisanja navedenih prekršaja”, rekao je Marković.

Objasnio je da će predloženim rešenjem svaka opština ili grad moći da u okviru svoje uprave oformi komunalnu miliciju.

Prema njegovim rečima, ukida se dosadašnje ograničenje - jedan milicionar na 5.000 stanovnika.

To je, kako kaže, benefit i za velike opštine i gradove, ali i za opštine sa malim brojem stanovnika.

“Veliki gradovi i opštine će moći da imaju veći broj komunalnih milicionara čime će se povećati efikasnost , a manje jedinice lokalne samouprave, koje do sada nisu mogle da ostvare ovo pravo, sada će moći da obrazuju službu komunalne milicije”, objasnio je on.

Marković je napomenuo i da se pooštravaju kriterijumi za zapošljavanje komunalnih milicionera, navodeći da, pored ispunjenih uslova poput psihofizičke spospobnosti, stečenog obrazovanja, položenog odgovarajućeg ispita, postoji uslov da nema bezbednosnih smetnji za obavljanje tog posla.

“To znači da se neće desiti da neko zasnuje radni odnos za koga se utvrdi da se protiv njega vodi postupak ili je pravosnažno osuđen. Takođe, uspostavlja se i unutrašnja kontrola kao posebna organizaciona jedinica u sastavu komunalne milicije”, dodao je Marković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track