SAVEZ ZA SRBIJU VEDRI I OBLAČI KOD DEMOKRATA: Đilas i Boško izbacuju Mićuna, DS se raspada
Foto: Zorana Jevtić

Šok

SAVEZ ZA SRBIJU VEDRI I OBLAČI KOD DEMOKRATA: Đilas i Boško izbacuju Mićuna, DS se raspada

Politika -

Šut-karta Razlog za izbacivanje Mićunovića iz stranke je to što se on ne slaže s političkim stavovima Saveza za Srbiju, čiji je DS član

Jedan od najstarijih demokrata, osnivač i prvi predsednik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović nalazi se na listi za odstrel iz DS, saznaje Kurir! Njegovo izbacivanje lično su tražili lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Boško Obradović, a razlog za to je što se Mićunović ne slaže s političkim stavovima SZS, čiji je DS član. Nepodobni lete Pored njega, iz istog razloga nepoželjne u DS su i narodne poslanice Gordana Čomić i Nataša Vučković.

foto: Profimedia

- Đilas i Obradović su rešili da disciplinuju funkcionere DS preko Zorana Lutovca, koji je njihov poslušnik. Svako ko ne želi njima da se povinuje leteće iz Demokratske stranke, pa makar to bio i Mićunović, koji je od samog početka sinonim za DS. Đilasu i Obradoviću se nije svidelo to što Mićun ne podržava njihovu politiku i zahteve da se bojkotuju institucije, prkosi njihovim političkim stavovima, i to će ga po svoj prilici koštati članstva - kaže izvor Kurira. Prema nalogu Đilasa i Obradovića, vrh DS je već isključio dvojicu nepodobnih članova: odbornike u SO Ruma Nenada Borovića i Gorana Savatića. Protiv njih je predsednik Izvršnog odbora DS Dušan Kostadinović podneo i disciplinske postupke, a u razgovoru za Kurir Borović kaže da je razlog za ovu hajku to što je on ukazivao na finansijske malverzacije u kojima je učestvovao Đilas za vreme svog rukovođenja DS.

foto: Marina Lopičić

Štetni ugovori - Vrlo su jasni razlozi mog isključenja, to je politička hajka na one koji razmišljaju svojom glavom. Pre dve godine sam radio na izveštaju o utvrđivanju stanja finansija u DS i ukazao sam na pronevere i štetne ugovore koje je pravio Đilas. Još tada je počela da se pravi odstupnica prema meni. Zatim sam glasao protiv ulaska DS u SZS i oštro sam kritikovao njihovu politiku. Ne pada mi na pamet da se povinujem Draganu Đilasu i Bošku Obradoviću, zato sam, posle 23 godine u DS, i završio ovako - kaže Borović, koji će nakon zvaničnog uručenja rešenja o isključenju podneti žalbu u roku od sedam dana. Dragoljub Mićunović juče nije želeo da komentariše naša saznanja o planu za njegovo isključenje iz DS, a Gordana Čomić se nije javljala na telefon.

Dragomir Anđelković Garantovana propast koalicije

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da ovakvi postupci pokazuju da unutar Demokratske stranke ima vrlo malo demokratije. - Projekat objedinjavanja opozicije u SZS doživeo je bankrot i sada počinje lov, prikupljanje što više koristi, ali i prebacivanje krivice na druge. Zato dolazi do ličnih animoziteta i sprovođenja interesa po bilo koju cenu. Sve to je garantovan put u potpunu propast te koalicije - ocenjuje Anđelković.

broj 29 godina prošlo od osnivanja DS, kada je za predsednika izabran Mićunović

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track