MAHINACIJE U SC "MILAN GALE MUŠKATIROVIĆ": BANDITI! Bahati direktor prijateljima daje državne lokale za džabe
Foto: Shutter

Bruka

MAHINACIJE U SC "MILAN GALE MUŠKATIROVIĆ": BANDITI! Bahati direktor prijateljima daje državne lokale za džabe

Politika -

Čerupanje Dušan Raičković i njegovi menadžeri muljaju sa izdavanjem lokala koji su u vlasništvu Grada Beograda, a u gradsku kasu ne uplaćuju ni dinar

Rukovodstvo Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović" nedomaćinski posluje u ovom javnom preduzeću, kojim gazduje beogradska opština Stari grad. Centar iz godine u godinu upada u sve veće dugove i osim što više meseci kasni s isplatom plata radnicima, o čemu smo juče pisali, direktor Dušan Raičković i njegova brojna svita menadžera muljaju sa izdavanjem lokala koji su u vlasništvu Grada Beograda.

Bagatelne cene

Prema našim saznanjima, poslovni prostor se izdaje po bagatelnim cenama, a većinu kirija na kraju i ne naplate. Izvor Kurira tvrdi da Raičković svojim prijateljima daje lokale, a da oni uopšte ne plaćaju zakup. - Prostor je bio prevashodno sportski, ali mu je promenjena funkcija i sad su svi izdati bez ikakvih kriterijuma. Lokali se uglavnom ne plaćaju, a kad se dug nakupi, zakupac dobije otkaz, ali pre toga ugasi firmu ili ode u stečaj, pa dug ostaje. Pojedini zakupci imaju povlašćeni položaj, pa otvaraju nove firme i preko njih obnavljaju zakup. I tako to korišćenje lokala bez plaćanja ide unedogled - objašnjava naš izvor. Kako napominje, prihodi od izdavanja lokala unutar sportskog centra već godinama se ne uplaćuju u gradsku kasu, iako je reč o imovini čiji je vlasnik Grad Beograd.

Burazerske veze

- Sa ovakvim poslovanjem nije ni čudo što su dugovi "Galeta" narasli na više od 100 miliona dinara. Postoji gomila finansijskih indikatora koja jasno govori da se preduzećem nedomaćinski posluje - smatra naš sagovornik. On otkriva i pozadinu kredita od 50 miliona dinara koje je rukovodstvo "Galeta" uzelo za likvidnost. - Ko zna na šta je potrošen, a uopšte se ne otplaćuje. Uzet je 2016. na osnovu zaloga, a dospeva na naplatu sledeće godine. Rate i kamate se uvećavaju, a preduzeće tone sve dublje u dugove. Svi znaju za neservisiranje kredita, a naročito Nadzorni odbor, u kojem sede i ljudi iz opštine. A zavera ćutanja koja vlada oko svih mahinacija u "Galetu" ima uporište u ovim burazerskim vezama između sportskog centra i pojedinih zakupaca - tvrdi izvor Kurira.

Radoslav Marjanović Korumpirano rukovodstvo upropastilo bazen

Radoslav Marjanović, zamenik šefa odborničke grupe SNS u beogradskoj skupštini, kaže za Kurir da ovo preduzeće posluje s ogromnim gubicima i da su dugovi bazena za vodu, struju i grejanje narasli na više od milion evra, za šta je odgovorno "bahato, nesposobno i korumpirano rukovodstvo opštine Stari grad". - Jedino što odlazeći predsednik opštine Stari grad Marko Bastać na bazenu "Milan Gale Muškatirović" hoće da sačuva jesu fotelje, funkcije i privilegije za njegove bahate kumove i mnogobrojnu rodbinu koju je zaposlio na bazenu, kao i priliku da nastavi da troši desetine miliona dinara na marketinške agencije koje izradu loga naplaćuju u milionskim iznosima - poručuje Marjanović. On objašnjava da je za kredit od 50 miliona založena imovina bazena, koja inače nije opštinska svojina. - Time je trebalo da se otplati deo ogromnog duga, međutim, taj novac je potrošen na sumnjive javne nabavke i plaćanje marketinških agencija koje su angažovali najbliži saradnici predsednika opštine - tvrdi on.

BROJKE

2 godine je Dušan Raičković direktor SC "Milan Gale Muškatirović" 97 miliona dinara je zvanično dug ovog preduzeća

Kurir.rs/ Foto: Shutter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track