ISPRAVKA: Nema dokaza da džihadisti spremaju krvoproliće na Balkanu i da se u regionu nalazi 40.000 terorista
Foto: Shutterstock, Ilustracija

OPASNO UPOZORENJE EVROPOLA

ISPRAVKA: Nema dokaza da džihadisti spremaju krvoproliće na Balkanu i da se u regionu nalazi 40.000 terorista

Politika -

Iako smo preneli tekst da se "u regionu nalazi oko 40.000 terorista, boraca Al Kaide i Islamske države, i oni samo čekaju naređenje za napad", za takve tvrdnje nema dokaza.

U regionu se trenutno nalazi oko 40.000 džihadista - bivših boraca Al Kaide i Islamske države (IS) u Iraku i Siriji. Balkan je zbog toga tempirana bomba, jer ovi ekstremisti i povratnici s ratišta čekaju signal da krenu u terorističke napade, izazovu haos i sukobe, upozoravaju sagovornici Kurira.

Najviše ih ima na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, a među njima ima čak i žena, koje nisu domaćice, već hodajući bombaši samoubice koje su prošle radikalne verske i vojne obuke u džihadističkim kampovima instaliranim po celom regionu.

foto: AP/Peter Dejong

I Evropska policijska agencija (Evropol) u svom izveštaju upozorila je da su povratnici iz Iraka i Sirije potencijalna bezbednosna pretnju za Evropu i zapadni Balkan, koji se smatra tranzitnom rutom za bivše ratnike IS. Naglašena je zabrinutost zbog povratka žena i dece koji su prošli džihadističku obuku. Od 1.056 uhapšenih za terorizam u 2018, petina su žene.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže da je Balkan, gde se povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta i poraženi borci Al Kaide i IS pogrešno identifikuju kao migranti, tempirana bomba koja u svakom momentu može da eksplodira i izazove niz sukoba.

foto: Youtube/Printscreen

- Njihovi komandanti su ovde već stacionirani, dočekuju ih, okupljaju i organizuju za buduća delovanja, nova krvoprolića. Na Balkanu ih uvek ima oko 40.000, neki su tu stacionirani, a drugi su u prolazu ka zapadnoj Evropi. Najviše ih ima na KiM i u BiH, gde im pružaju utočište da bi ih iskoristili za svoje verske i političke svrhe. Oni su kao zapete puške, samo čekaju signal da krenu u napad - priča Galijašević i nastavlja: - Iz Prištine i Sarajeva se koordinira njihova zaštita jer većina njih nema lična dokumenta, ali zato imaju po nekoliko mobilnih telefona i platnih kartica. Albanci na njih gledaju kao na „rezervni sastav“, koji može da izvede prljave poslove i terorističke akte protiv Srba.

To su, objašnjava on, mladići od 25 do 35 godina koji su vojno obučeni, agresivno izgledaju i ekstremno tumače veru. Među njima ima oko osam odsto žena s decom, odnosno ratnica spremnih da se dignu u vazduh na trgu, u šoping-centru...

Čudni putevi

ORUŽJE IZ JUGOSLAVIJE KOD DŽIHADISTA

Kod džihadista na svetskim ratnim žarištima je više puta otkriveno oružje koje je poreklom s Balkana. Uglavnom je, kako se pretpostavlja, reč o naoružanju koje potiče iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih. S druge strane, ljudi iz regiona učestvuju i u prodaji municije ekstremistima. Tako je nedavno Adis Abaz iz Zenice uhapšen u Drezdenu zbog sumnje da je s hrvatskim državljaninom Nikolasom Matjuom Grbešom prodao „kalašnjikove“ i bombe pripadnicima IS za teroristički napad u Parizu 2015, kada je ubijena 131 osoba i ranjeno 413 ljudi.

Već pretili napadima „KREĆEMO OD SRBIJE“

foto: Profimedia

Džihadisti su ranije već pretili Srbiji. U video-poruci 2015. pod nazivom „Mi smo islamski hilafet - kasida“ pristalice Islamske države označile su Srbiju kao centar Balkana i prvu metu u regionu, nakon čega planiraju da, kako su naveli, osvoje i BiH, Hrvatsku, Makedoniju i Crnu Goru. Srbija im se na skeneru našla i pre nekoliko nedelja, jer im je zasmetao susret patrijarha SPC Irineja s predsednikom Sirije Bašarom el Asadom.

Vlade Radulović

NIKO IH NE KONTROLIŠE

foto: Printscreen

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da su džihadisti sigurnu kuću našli na KiM - na tromeđi sa Albanijom i Makedonijom, oko Kačanika, odakle je inače bio jedan od najvećih krvnika IS, ali i u BiH, u tzv. paradžematima i napuštenim srpskim selima duž entitetske linije između RS i Federacije: - U kontaktu su s bivšim vođama u Siriji i Iraku, a održavaju veze i s vehabijama u Belgiji, Austriji, Luksemburgu. Žive u divljim naseljima, koje niko ne kontroliše. Na mig vođa mogu da izazovu talas sukoba. Na KiM, prema nekim podacima, meta su kontingenti Kfora i srpsko i nemuslimansko stanovništvo.

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA:

Od sutra samo uz Kurir LETNJI LJUBAVNI HOROSKOP Reporter Kurira u Prištini i na Gazimestanu Srbi u Prištini staju pod šljivu Srbi i Albanci povremeno se sreću, i razdvajaju, zbunjeni, uplašeni, ljuti, ali gotovo uvek bez međusobnog razumevanja

INTERVJU NEDELJE: Dragan Marković Palma Ne treba mi ministarsko mesto da radim za Srbiju SC "Milan Gale Muškatirović" Firma u gubitku 97 miliona, a direktor ima četiri pomoćnika Bizarna potraživanja Zvezdi za Žigića duguju 25 evra! Savo Milošević Pobegao s priprema zbog predstave!

NOVA PRAVILA Spremite 200 evra za šetanje psa bez povoca Dobre vesti: Predsednik najavio znatno veće zarade Plata od 500 evra pre kraja ove godine

Mladić poginuo na Železničkoj stanici u Subotici Popeo se na vagon, spržila ga struja Gastarbajter napravio haos u Beogradu, sad se pravda Žena je izazvala sudar, žao mi je što sam bežao ISPOVEST Preživeli putnik iz autobusa smrti Želja mi je da ponovo hodam

Dočekao Darko Lazić posle šest dana izveo naslednika iz porodilišta Volim ćerku, ali sin je nešto posebno! Nacija dočekuje desetog selektora Tumbina "tiki-taka" Srbija

POKLON

NE PROPUSTITE NOVI BROJ MAGAZINA LENA: Istine i zablude o mladežima

I ove nedelje samo uz Kurir poklon - najbolji porodični magazin u Srbiji!

Postoje mnoge istine i zablude o mladežima, a najbitnije je da sumnjive promene što pre prijavite lekaru. To su rast, promena boje, svrab, povreda... U novoj Leni saznaćete na šta treba da obratite pažnju.

Otkrićemo vam i kako da se negujete tokom leta i za vreme pojačanog sunčevog zračenja, kako biste se zaštitili, kao i koje boje su moderne ove sezone. U rubrici o porodici pokazaćemo vam kako da naučite dete da pliva.

Pročitajte intervju sa Marijom Obradović: Volim uporne žene.

Čekaju vas i ukusni recepti: rapsodija u narandžastom.

foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/Biljana Bojić Foto: Shutterstock, Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track