PAKLENI PLAN: Tači preko terorista OVPMB napada jug Srbije! 40.000 džihadista čeka naređenje za napad!
Foto: EPA, Profimedia

OPASNO

PAKLENI PLAN: Tači preko terorista OVPMB napada jug Srbije! 40.000 džihadista čeka naređenje za napad!

Politika -

Prištinske vlasti hoće da izazovu nove sukobe ili upadom na sever Kosova, gde su nagomilali snage, ili nasilnim akcijama u Raškoj oblasti, tvrdi Milovan Drecun

Prištinske vlasti, umesto da ukinu taksu, upuštaju se u opasnu igru koja ima za cilj da se izazovu sukobi - ili novim upadom na sever Kosova, ili bočnim pritiscima preko juga centralne Srbije, tvrdi Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

foto: Profimedia

Napadi

- Plan i dogovor u Prištini je da se nastavi sa unošenjem sve većih tenzija. Žele da je pojačaju preduzimanjem nasilnih poteza prebacujući krivicu na Srbiju što nema napretka u dijalogu. Oni neće da se nastave razgovori, već nasilje radi prebacivanja odgovornosti na Srbiju i da se u jednom momentu proglasi ujedinjenje Kosova i Albanije - naveo je Drecun i dodao:

foto: EPA

- Nema dileme da je izvršena koncentracija snaga i da se pripremaju za upad na sever KiM, a pojačane obaveštajne aktivnosti Kfora ukazuju na opasnost od sprovođenja takve akcije. Te snage, koje su nagomilane uz sever, mogu pod izgovorom sprečavanja, kako oni kažu, šverca iz centralne Srbije da intervenišu, što može da izazove sukobe sa srpskim narodom. Ako Kfor to ne bi zaustavio, to bi moglo da uvede Srbiju u poziciju da ona mora da interveniše da zaštiti Srbe.

Kada je reč o „bočnim pritiscima“ na Srbiju, Drecun navodi da su u poslednje vreme intenzivirani sastanci Sulejmana Ugljanina sa vlastima Prištine.

foto: Stefan Kojić

Srbija iznad pretnji

- Ugljanin tvrdi da je Kosovo nezavisno, traži specijalni status za Rašku oblast i time se Beogradu daje na znanje da ako ne bude popustljiv u rešavanju kosovskog pitanja, može doći do nasilja u Raškoj oblasti. Tači je nedavno razgovarao sa komandantima bivšeg OVPMB, a s njima jedino može da raspravlja o tome da li imaju dovoljno kapaciteta da izvrše nasilne akcije prema Srbiji - ističe on.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da Srbija svima treba da stavi do znanja da će reagovati ako dođe do albanske agresije.

- Srbija ne treba da se obazire na takve pretnje, jer je dovoljno snažna država da spreči bilo kakav separatistički pokret na teritoriji koju sada kontroliše. Kada se radi o severu Kosova, vreme je da prestanemo da pričamo o albanskim pretnjama, već da svima stavimo do znanja da ćemo vojno i policijski reagovati ako dođe do albanske agresije - poručuje Anđelković.

Čekaju naređenja

NAJVIŠE DŽIHADISTA NA KOSOVU

U regionu se nalazi oko 40.000 terorista, boraca Al Kaide i IS, i oni samo čekaju naređenje za napad. Džihadisti su, prema rečima vojnog analitičara Vlade Radulovića, sigurnu kuću našli pre svega na KiM, na tromeđi sa Albanijom i Makedonijom, oko Kačanika, odakle je inače bio jedan od najvećih krvnika IS.

- U kontaktu su s bivšim vođama u Siriji i Iraku, a održavaju veze i s vehabijama u Belgiji, Austriji i Luksemburgu. Žive u divljim naseljima koje niko ne kontroliše. Na mig vođa mogu da izazovu talas sukoba. Na KiM, prema nekim podacima, meta su kontingenti Kfora i srpsko i nemuslimansko stanovništvo - naveo je Radulović.

Državni sekretar SAD BRAVO, KOSOVO

Majkl Pompeo, državni sekretar SAD, pohvalio je na Tviteru Kosovo zbog odluke da Hezbolah proglase terorističkom organizacijom!

foto: AP/Mikhail Klimentyev

- SAD pozdravljaju kosovsko proglašenje Hezbolaha kao terorističke organizacije. Uz podršku Irana, Hezbolah nastavlja sa napadima u Evropi i širom sveta. Pozivamo druge da se pridruže Kosovu i spreče ovu terorističku grupu da finansira svoje krvave operacije - napisao je Pompeo.

Kurir.rs/Katarina Blagović Foto: EPA, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track