PREMIJERKA BRNABIĆ: Građanima danas podnosimo izveštaj šta smo uradili! Zadovoljna sam, krajem godine novo povećanje penzija! U vladi nema najslabije karike (KURIR TV)
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

tačno u podne o rezultatima rada u protekle dve godine

PREMIJERKA BRNABIĆ: Građanima danas podnosimo izveštaj šta smo uradili! Zadovoljna sam, krajem godine novo povećanje penzija! U vladi nema najslabije karike (KURIR TV)

Politika -

Dala sam sve od sebe i nastaviću da dajem sve od sebe, istakla je povodom godišnjice rada svog kabineta...

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije danas, tačno u podne, predstavili su rezultate rada u protekle dve godine i prioritete za naredni period.

- Građanima danas podnosimo izveštaj šta smo uradili! Zadovoljna sam rezultatima, otvoreni smo i lako dostupni - rekla je premijerka Brnabić naglašavajući da vlada treba da podnese izveštaj građanima jer radi za njih i jer oni treba da znaju šta je i koliko dosad urađeno.

Brnabnićeva je naglasila da je zadovoljna radom vlade, posebno u vreme najtežih mera finansijske konsolidacije, i dodala da je posebno zadovolja radom javnih službenika koji su shvatili da su tu zbog građana i da su im na usluzi 24 sata 7 dana u nedelji i 365 dana u godini.

foto: Kurir TV

Premijerka je najavila novo povećanje penzija na realnim osnovama pred kraj godine kao i novo povećanje plata u javnom sektoru podsetivši da je zdravstvo u prethodnom periodu imalo najznačajnije povećanje plata čime je zaustavljen odliv medicinskih sestara i tehničara u inostranstvo.

Brnabićeva se osvrnula i na dobit od koncesije beogradskog aerodroma, zatim na izgradnju Koridora 10...

Premijerka je izjavila je danas da je zadovoljna rezultatima koje je Vlada Srbije postigla kao tim, navodeći da je ostala posvećena dosadašnjim ciljevima, pre svega, kada je reč o makroekonomskoj stabilnosti i daljem jačanju Srbije.

"Ne postoje najslabije karike u vladi, svi se trude"

Ana Brnabić izjavila je danas, na pitanje novinara ko je naslabija karika u vladi, da ne postoje najslabije karike i da se svi trude i rade najbolje što mogu. Kazala je da je zadovoljna svojim timom, kao i da će se svakako o unapređenju rada vlade, za šta uvek ima mesta, pričati na sednicama vlade iza zatvorenih vrata.

"Neću govoriti ko je naslabija karika u vladi, ne postoje najslabije karike u vladi, svi daju sve od sebe i rade najbolje što mogu. Naravno da neke stvari mogu brže, efikasnije i pragmatičnije, evo krenula bih od sebe, mogla sam neke stvari brže da uradim", rekla je Brnabić na konferenciji za medije povodom dve godine rada vlade. Istakla je da će nastaviti u vladi da rade kao tim. "Ako postoji mesto za unapređenje, a sigurno da postoji, o tome ćemo pričati iza zatvorenih vrata na sednicama vlade. Ovo je moj tim i ja sam njime zadovoljna", rekla je Brnabić.

Ona je na konferenciji za novinare povodom dve godine rada rekla da je najvažnije da građani razumeju šta vlada radi i da je lako dostupna i otvorena za njih.

- Duboko smo posvećeni da promenimo Srbiju na bolje i uverena sam da su je stvari koje radimo pomerili u tom pravcu, rekla je Brnabić i podsetila na reforme koje su sprovedene, digitalizaciju i cilju da se ekonomija zasniva na znanju i inovacijama.

O Srbima na Kosovu

Brnabićeva je izjavila danas da je Beograd sedam meseci upozoravao na moguće posledice taksi koje je Priština uvela na srpsku robu i da je zatvaranje prodavnica na severu KiM upravo ta posledica, poručujući da će Beograd u svakom trenutku biti spreman da pomogne srpskom narodu na Kosmetu.

Na pitanje o situaciji na severu KiM, gde su danas zatvorene sve prodavnice u znak protesta zbog prištinskih taksi, Brnabić je istakla da je Beograd sedam meseci upozoravao, ali da joj se, nažalost, ne čini da je to ozbiljno shvaćeno od strane međunarodne zajednice.

- Osim usmenih poziva da se ukinu takse, ništa više nije urađeno, iako je mnogo toga moglo. I naravno da je došlo do ovoga, konstatovala je Brnabić na konferenciji za novinare. Dodala je da su prekidani alternativni pravci za robu, da je čak došlo do toga da se puca na kamione sa hranom, a da na to niko ne reaguje.

O životnom standardu

Govoreći o životnom standardu, Brnabić je kazala da su penzije u proseku povećane za 12,5 odsto, nakon što su mere fiskalne konsolidacije dale rezultat i podsetila da je krajem prošle godine stavljen van snage zakon o privremenom načinu utvrđivanju isplate penzija.

Plate u javnom sektoru su povećane između 12 i 23 odsto, a do kraja godine se očekuje još jedno povećanje. Premijerka je istakla da su plate najviše povećane u zdravstvu, između 28 i 30 odsto, kao i u obrazovanju što, kako kaže, pokazuje prioritete Vlade Srbije da zadrži lekare i medicinske sestre u zemlji, kao i da nagradi zaposlene u obrazovanju.

"Ima prostora za nova povećanja plata i penzija"

Brnabićeva je izjavila je danas, predstavljajući rezultate rada Vlade Srbije u prethodne dve godine, da ekonomski rezultati pokazuju da do kraja godine ima prostora za nova povećanja plata i penzija.

- Neophodan uslov za to je da nastavimo ovako da radimo, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare. Premijerka je navela da je Vlada Srbije radila na tome da menja zemlju na bolje i da je na tom putu učinjeno dosta toga, poput očuvanja finansijske stabilnosti čije je temelje, kako je rekla, postavio sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i teške mere fiskalne konsolidacije.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Uspeli smo da pokrenemo transformaciju naše ekonomije i naše administracije na bazi digitalizacije, rekla je Brnabić i dodala da Srbija ostaje posvećena sprovođenju reformi i unapređenju poslovnog ambijenta.

- Život u Srbiji je danas izvesniji i sigurniji nego što je bio u prošlosti.

Istakla je da su strane direktne investicije u prvih pet meseci iznosile 1,4 milijarde evra, što je za 17odsto više nego u istom periodu prošle godine, a kao važne projekte koji će se graditi u ovoj godini navela takozvani Moravski koridror i autoput Beograd-Sarajevo, deonica Sremska Rača-Kuzmin.

Prosečna plata sada iznosi 463 evra, što je za 11,3 odsto više, dodala je ona. Takođe, ukazala je da se danas plate i penzije povećavaju na realnim osnovama.

Prema njenim rečima, suficit u budžetu danas iznosi 21,26 milijardi dinara.

Brnabić je dodala da je uz saglasnost Socijalno-ekonomskog saveta povećan minimalac za 19,5 odsto, na 27.200 dinara, dok je istovremeni smanjeno poresko opterećenje privrednika.

foto: Kurir TV

Podsetimo, premijerka Brnabić rekla je u subotu, kada se navršilo dve godine mandata, da je u Srbiju samo u prošloj godini ušlo tri i po milijarde evra direktnih stranih investicija, kao i da je od 2012. godine otvoreno 700.000 radnih mesta.

foto: Kurir TV

Ona je u Somboru istakla da je tokom dve godine imala najveću čast da radi za svoju državu Srbiju i svoj narod. "Dala sam sve od sebe i nastaviću da dajem sve od sebe", istakla je premijerka i navela da je na toj poziciji, pre svega, zahvaljujući bezgraničnom i ogromnom poverenju koje joj je pružio predsednik Aleksandar Vučić.

Ona je nedavno rekla i da je prilično zadovoljna onim što je vlada na čijem je čelu postigla za dve godine mandata, a posebno rezultatima u oblasti digitalizacije.

"Pokrenuli smo neke stvari. Posebno sam zadovoljna gde smo sitgli u oblasti digitalizacije koju sam postavila kao prioritet vlade. Danas je Srbija jedna od retkih zemalja u kojoj je digitalizacija sveprisutna", rekla je Brnabić za TV Hepi.

Ona je istakla da je najveća prednost Srbije nad svim zemljama u regionu, ali i šire, jak tim između predsednika Republike i premijerke i njenog kabineta.

"Postoji ista vizija kuda Srbija treba da ide i na tome zajedno radimo", rekla je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Happy)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track