LJAJIĆ O 150 ZATVORENIH PRODAVNICA NA SEVERU KOSMETA: To je nastavak protesta! Dnevno gubimo 1,1 milion evra zbog taksi
Foto: Beta Milan Obradović

odgovor besmislen potez prištine

LJAJIĆ O 150 ZATVORENIH PRODAVNICA NA SEVERU KOSMETA: To je nastavak protesta! Dnevno gubimo 1,1 milion evra zbog taksi

Politika -

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je šteta na dnevnom nivou zbog uvođenja taksi Prištine oko 1,1 milion evra, a da je od novembra do danas plasirano 228 miliona evra manje robe iz centralne Srbije na KiM nego u istom periodu lane.

Ljajić je naglasio da će u četiri opštine na KiM danas biti zatvoreno oko 150 radnji i da se sa prehrambenim trgovinskim radnjama solidarišu i apoteke i ugostiteljski objekti.

"Ovo je nastavak protesta nakon uvođenja taksi od 100 odsto, da se ukaže na besmislenost tog poteza. U 21. veku imate situaciju da podižete barijere između gradova, različitih prostora dok EU, Zapadni Balkan, govori o stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora", rekao je Ljajić.

Podseća da takse ne prave štetu samo srpskoj privredi, već i albanskoj, jer je 65 odsto repromaterijala, sirovina za proizvođače na Kosovu dolazilo iz centralne Srbije.

Oni, dodaje, taj repromaterijal sada verovatno moraju da nabavljaju po skupljim cenama sa drugih tržišta što poskupljuje cene proizvoda.

"To je besmislen potez koji nije uveden iz ekonomskih već iz političkih trazloga. Ovaj potez je doveo i do prekida političkog dijaloga, koji je uz sve teškoće ipak davao neke rezultate", pojasnio je ministar.

Upitan kako je moguće da se Priština ogluši o zahteve Angele Merkel, Emanuela Makrona, Majka Pompea, on kaže da niko u to neveruje i da svi smatraju da iza uvođenja taksi stoji neko ko podržava Prištinu.

"Čak i ako ne podržavaju, onda neće preduzeti nikakve korake da se sankcioniše ovakvo ponašanje. U Prištini su videli da danas u EU nema tog političkog autoriteta koji bi imao snagu da prekine jedan ovakav potez", rekao je Ljajić.

Kako kaže, Zapadni Balkan nije visoko na prioritetnoj listi moćnih sila i da je Priština to shvatila da na takav način može da se ponaša.

Navodi da su odbili viznu liberalizaciju koja im je nuđena ukoliko ukinu takse.

"Haradinaj koristi tu situaciju za unutrašnju upotrebu. Ovo će mu povećati rejting kod birača. Na Kosovu najkasnije sledeće godine moraju biti izbori. To je bitka za procenat birače, ne za smanjenje cena robe", rekao je on.

Komentarišući raspravu u prištinskom parlamentu o položaju Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, Ljajić je rekao da Albanci u Srbiji imaju pravo na kulturnu autonomiju, koja je zakonski predviđena za sve manjine, da mogu da formiraju nacionalne savete.

"Ti saveti su nosioci kulturne autonomije u onim segmentima koji su važni za nacionalnu zajednicu - kultura, informisanje, obrazovanje, službena upotreba jezika", zaključio je Ljajić.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track