NOVOIZABRANI ZVANIČNICI EU I VUČIĆ U PRIJATELJSKIM ODNOSIMA: Srbiji ipak neće biti lako sa novom evropskom vladom
Foto: Kurir

promene u briselu

NOVOIZABRANI ZVANIČNICI EU I VUČIĆ U PRIJATELJSKIM ODNOSIMA: Srbiji ipak neće biti lako sa novom evropskom vladom

Politika -

EvropskI savet doneo je večeras odluku o izboru naslednika Donalda Tuska, pa je na mesto predsednika Evropskog saveta imenovan belgijski premijer Šarl Mišel, a za predsednicu Evropske komisije je izabrana je nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen.

foto: EPA / Focke Strangmann

Njihov izbor je odlična vest za Srbiju, jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odavno u dobrim odnosima sa nemačkom ministarkom, kao i sa ostalim izabranim novim liderima EU, što svedoče i slike sa njihovih ranijih sastanaka.

foto: Kurir

Ipak, Srbiji i predsedniku Vučiću predstoje ozbiljne aktivnosti na međunarododnom planu povodom rešavanja pitanja Kosova, kao i članstva u Evropskoj uniji. Izbor nove evropske vlade neće značiti da će nam biti lako, i da nećemo biti stavljeni pred teške izazove, ali nadamo se da će naš položaj ipak biti povoljniji sa novim ljudima u Briselu, koji su već pokazali drugačiji pristup prema Beogradu, poput na primer Španca Žozepa Borela, koji će zameniti Frederiku Mogerini.

foto: Kurir

Kako Kurir ekskluzivno saznaje, Aleksandra Vučić se se susreti 23. jula sa Ursulom fon der Lejen.

foto: Kurir

Ursula fon der Lejen ima 60 godina i dolazi iz redova nemačke konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, a u političkim vodama je od 1990. godine. Nemački mediji je ocenjuju kao blisku i "uvek vernu" kancelarki Angeli Merkel. Po profesiji je doktor i ima sedmoro dece.

foto: Kurir

Evropsku centralnu banku (EBC) vodiće Francuskinja Kristin Lagard, a

Španac Žozep Borelj zameniće Federiku Mogerini na mestu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost.

foto: Kurir

Španski ministar spoljnjih poslova Žozep Borel je veliki prijatelj srpskog predsednika, a evropski portal Politiko je ranije naveo da bi španski ministar spoljnih poslova bio i novi posrednik u dijalogu Srbije i Kosova koji za cilj ima normalizaciju odnosa.

foto: Kurir

Žozep Borel Fonteles susreo se sa predsednikom Vučićem u martu ove godine. Fonteles je istakao da ima veliko poštovanje prema doslednoj politici predsednika Vučića.

foto: Kurir

Tom prilikom je posebno naglasio da Vučić nije dozvolio otvaranje kancelarije Katalonije u Beogradu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track