DAČIĆ: Srbija želi da unapređuje odnose sa Peruom
Foto: Printscreen/Youtube

OTVARANJE KONZULATA SRBIJE U LIMI

DAČIĆ: Srbija želi da unapređuje odnose sa Peruom

Politika -

Želja i opredeljenje Srbije je da sa Peruom nastavi i unapređuje odnose u svim oblastima od obostranog interesa, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na ceremoniji svečanog otvaranje konzulata Srbije u Limi.

"Bilateralni ekonomski odnosi ostaju jedan od glavnih oblika saradnje i predstavljaju oblast sa velikim potencijalom za unapređenje. Zajednički je ocenjeno da postoji prostor za intenziviranje ekonomske saradnje, pre svega u oblasti poljoprivrede i namenske industrije, kao i za realizaciju saradnje u okviru Pacifičke alijanse", rekao je Dačić, pozdravljajući počasnu srpsku konzulku Karmen Rosa Karuanđu Urtado.

Istakao je da narodi dveju država neguju prijateljske odnose i podsetio da diplomatski odnosi traju još od pre Drugog svetskog rada, a da su obnovljeni 1967. godine.

"Peru je bio jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera SFRJ u Latinskoj Americi, a prijateljski odnosi potiču iz vremena bliske saradnje u okviru Pokreta nesvrstanih. Republika Peru spada među zemlje sa bogatom tradicijom i dugom istorijom, koja će 2021. godine proslaviti jubilarnu godišnjicu - 200 godina od sticanja nezavisnosti", rekao je Dačić.

Počasni konzulat Srbije u Limi će, navodi Dačić, u značajnoj meri doprineti uspostavljanju i razvijanju privredne saradnje među partnerima sa srpske i peruanske strane, posebno imajući u vidu, kako kaže, povećano interesovanje peruanskih kompanija za ulaganje u Srbiju.

"Hteo bih da naglasim da će otvaranje konzulata u Limi dati dodatni impuls intenziviranju i proširenju saradnje Srbije i Perua, a posebno u oblasti trgovine, investicija, turizma, kulture, obrazovanja, nauke i tehnologije. Aktivnosti počasnog konzula će biti usmerene na dalji razvoj privrednih i kulturnih veza, posebno kroz saradnju regiona i gradova dve države, a u interesu unapređenja međudržavnih odnosa i svestrane saradnje", izjavio je ministar.

Podseća da institucija počasnih konzula u Srbiji ima bogatu tradiciju i značaj u diplomatsko-konzularnim odnosima.

"Srbija danas ima 75 počasnih konzula u inostranstvu. Pretežno su to predstavnici iz poslovnog sveta, ugledni advokati, lekari, profesori, kulturni radnici, kao i pripadnici drugih profesija. Svi su po pravilu visokoobrazovani i cenjeni u svojim sredinama i koji su na dobrovoljnoj osnovi i sa najboljim namerama prihvatili da obavljaju ovu odgovornu funkciju", rekao je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track