PRIŠTINA U PANICI DIJALOG ĆE VODITI ODLUČNI PROTIVNIK NEZAVISNOSTI KOSOVA: Umesto Mogerini, u Briselu ih čeka Španac Žosep Borel S NJIM ĆE IMATI VELIKI PROBLEM
Foto: Beta/Miloš Miškov

novo vođstvo eu

PRIŠTINA U PANICI DIJALOG ĆE VODITI ODLUČNI PROTIVNIK NEZAVISNOSTI KOSOVA: Umesto Mogerini, u Briselu ih čeka Španac Žosep Borel S NJIM ĆE IMATI VELIKI PROBLEM

Politika -

Izbor Španca Žosepa Borela za novog visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku mogao bi se pokazati prolematičnim za Kosovo, jer se on, kao ministar spoljnih poslova Španje, javno protivio kosovskoj nezavisnosti, piše prištinska Koha.

List podseća da je u prethodna dva mandata u dijalogu između Beograda i Prištine, posredovala upravo osoba koja je bila zadužena za diplomatiju EU.

Borel bi na toj funkciji zamenio Federiku Mogerini.

foto: Beta/Miloš Miškov

"Imajući u vidu da je u dva prethodna mandata, upravo osoba koja je bila zadužena za diplomatiju EU, posredovala u dijalogu između Kosova i Srbije, njegovo imenovanje na ovu funkciju moglo bi se pokazati problematičnim jer se on, kao ministar ministar spoljnih poslova Španije javno se protivio nezavisnosti Kosova", piše list u okviru izveštaja o postignutom dogovoru o paketu novih zvaničnika EU.

Kosovski politički analitičar Behljulj Bećaj ocenjuje međutim da dijalog između Beograda i Prištine neće biti doveden u pitanje uprkos uverenjima španskog ministra spoljnih poslova Žosepa Borela, ukoliko on dođe na mesto šefa evropske diplomatije.

"Za razliku od svoje prethodnice Federike Mogerini koja je bila direktno uključena u dijalog između Srbije i Kosova, ovo će biti prvi put da ovu funkciju nosi predstavnik zemlje koja pripada grupi zemalja koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je Bećaj za prištinski portal Telegrafi.

foto: EPA / Julien Warnand

On istovremeno ukazuje i da ne veruje da će se Borel protiviti spoljnoj politici Evropske unije.

Poteškoće u dijalogu više zavise od političkih faktora Kosova i Srbije, kaže Bećaj, te da "dinamika rešavanja" zavisi od stvaranja jedinstvene klime između političkih faktora Beograda i Prištine, kao i između međunarodnih faktora, EU i SAD, a ne od novog šefa evropske diplomatije.

Borel, aktuelni ministar spoljnih poslova Španije, trebalo bi da na mestu šefa evropske diplomatije zameni Federiku Mogerini.

Najglasniji protivnik katalonskog separatizma

Kada je aktuelni šef diplomatije Španije Žosep Borel Fonteles pre samo mesec i po dana u Beogradu izjavio da se protivi jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i da podržava traženje kompromisa u dijalogu Beograda i Prištine treba naći kompromisno rešenje, malo ko je mogao da pomisli da će upravo ovaj protivnik separatizma biti posrednik u dijalogu BG i PR.

foto: Beta/Miloš Miškov

Žosep Borel Fonteles trebalo bi, naime, od 1. novembra da zameni Federiku Mogerini na mestu šefa EU diplomatije.

Ova pozicija Borelu donosi i mesto potpredsednika Evropske komisije, Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost kao i mesto glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

Pored imenovanja od strane Evropskog saveta Žozepa Borela do dolaska na mesto šefa EU diplomatije dele još cetiri meseca, ali i zeleno svetlo Evropskog parlamenta i podrška novoizabranog predsednika Evropske komisije.

Bez obzira na predstojeću proceduru, prva reakcija u Briselu na imenovanje Borela na mesto šefa EU diplomatije bila je moguća "komplikacija" kada je u pitanju odnos španskog politicara prema Kosovu, a u okviru dijaloga Beograda i Prištine kome bi on trebalo da posreduje.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Izborom Žosepa Borela proces razgovora i normalizacije odnosa Beograda i Prištine po prvi put dobija glavnog posrednika koji dolazi iz zemlje članice koja ne priznaje nezavisnost Kosova. I ne samo to.

Žosep Borel slovi za najglasnijeg protivnika katalonskog separatizma. Iako je i sam poreklom iz Katalonije, Borel je u Barseloni 2017. godine bio na celu velikog marša protiv prava na otcepljenje Katalonije.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track