Najnovije vesti

CIA ODABRALA I OBUČAVALA MASOVNOG UBICU SRBA: Osumnjičeni za likvidaciju  Olivera Ivanovića prošao obuku u jednom od centara američke agencije
Foto: screenshot

CIA ODABRALA I OBUČAVALA MASOVNOG UBICU SRBA: Osumnjičeni za likvidaciju Olivera Ivanovića prošao obuku u jednom od centara američke agencije

Politika

Ejupi se pominje kao pripadnik grupe koja je 2004. godine organizovala pogrom Srba na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD - Ne mogu da spekulišem o tome da li je Fljorim Ejupi umešan u ubistvo Olivera Ivanovića, jer nisam u toku sa istragom, ali mogu da kažem da je on selektovan i treniran u nekom od centara Centralne obaveštajne agencije SAD (CIA), što je bilo poznato i kada smo ga hapsili 2001. godine, izjavio je švedski sudija Krister Karphamar, koji je bio na čelu istrage o bombaškom napadu na autobus "Niš ekspresa" kod Podujeva 2001. godine.

"Kada je 14. maja (2001.) Ejupi misteriozno pobegao iz 'Bondstila', prvi put sam čuo da je reč o čoveku CIA.

Nezvanično sam kasnije saznao da je odlučeno da Ejupija ne izvode na sud jer bi mogao da progovori i o političkoj pozadini zločina na KiM iz tog vremena. Kad smo ga uhapsili, samo je rekao: 'Neću ništa da vam kažem'. I u papirima iz istrage Unmika to su njegove jedine reči", rekao je Karphamar.

Kada je i kako CIA regrutovala Ejupija nije poznato.

On tokom rata nije bio na teritoriji Kosova i Metohije, već se u Nemačkoj bavio razbojništvima, iznudama i švercom droge.

Kako se navodi, Ejupi se pominje kao pripadnik grupe koja je 2004. godine organizovala pogrom Srba na Kosovu i Metohiji, a sumnjiči se da je lično likvidirao Tahira Zemaja i Džemaila Mustafu, koji su bili bliski saradnici prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove.

Ta krvava linijavodi do ubistva Ivanovića 16. januara prošle godine.

Neposredno pred taj zločin, kako beleže srpske obaveštajne službe, Ejupi je iz Tirane doputovao na Kosovo a potom opet otputovao u Nemačku.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...