KUBUROVIĆEVA NA KONFERENCIJI O NOVOM ZAKONU: Regulativa zaštite podataka o ličnosti kao u EU
Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Ministarstvo pravde ostaje otvoren partner

KUBUROVIĆEVA NA KONFERENCIJI O NOVOM ZAKONU: Regulativa zaštite podataka o ličnosti kao u EU

Politika -

Ministarka pravde Nela Kuburović poručila je danas da će Vlada Srbije zajedno sa korisnicima Zakona o zaštiti podataka o ličnosti raditi na unapređenju zaštite podataka u Srbiji ističući da je to i glavni cilj ovog zakona.

Govoreći na Konferenciji o novom Zakonu, koju je organizovao Savet stranih investitora (Foreign investors council) Kuburović je rekla da će u narednim mesecima, nakon početka primene Zakona od 20. avgusta ove godine, da će naša zemlja biti atraktivnija za privredna ulaganja jer je apsolutno uvela ista pravila kakva su na snazi u zemljama članicama Evropske unije.

"Vi koji već radite na evropskom tržištu i primenjujete ta pravila, sada ćete ta pravila sada primenjivati u okviru granica Srbije", rekla je Kuburović, poručucjući da Ministarstvo pravde ostaje otvoren partner, kao što se trudilo da bude od od usvajanja zakona prošlog novembra.

Ona je napomenula da je u susret primeni zakona, radi efikasne implementacije, budući da je reč o novoj materiji u toku obuka sudija i tužilaca.

"Prvi krug obuke je završen, to je bila opšta obuka, a od oktobra počinje posebna obuka za sve sudije parničare koji će da postupaju u ovoj materiji. Pripremamo i podzakonski akt koji treba da donese Ministarstvo pravde", navela je Kuburović, ukazujući da će Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti imati mnogo više obaveza.

Tako kancelarija Poverenika treba da donese nekoliko podzakonskih akata koji će se odnositi i na strane investitore, ukazala je ministarka pravde.

Ona je poručila da njen resor ostaje otvoren za organizovanje diskusija o novom zakonu i u budućem periodu, naročito nakon početka primene, jer očekuje da će se javiti još pitanja.

Član Upravnog odbora Saveta stranih investitora Goran Pekez rekao je da je tema zaštite podata veoma važna za članice Saveta koje dominantno predstavljauju međunarodne korporacije stranih investitora u Srbiji, koje nisu početnici u ovoj temi.

"Mi smo, zapravo, predstavnici organizacija koje su veoma globalne i vode računa i o usklađenosti sa zakonom, ali i o novinama koje dolaze na ovu temu. Zapravo, ovde se radi o našim potrošačima. Svi smo zainteresovani, jer svako ko ima potrošača jeste i mora biti zainteresovan", ukazao je Pekez.

To je jedan ugao gledanja Saveta stranih investitora, naveo je Pekez, dok se drugi ugao odnosi na projekte komanija koji, kako je napomenuo, nose milione evra i mnogo radnih mesta.

"Da li će sutradan neki od tih projekata zaživeti u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji sveta, zavisi, a sve više se važnosti tome daje - da li je zemlja sprovela i da li ima razvijenu praksu zaštite podataka o ličnosti i da li je GDPR (General Data Protection Regulation) sproveden na adekvatan način, da li je praksa pouzdana", rekao je član Upravnog odbora Saveta stranih investitora.

Ovde se, kako je ukazao, govori o široj slici, o nečemu što će odrediti da li će Srbija sutra biti destinacija za mnoge važne investicione projekte.

On je tim povodom izrazio zadovoljstvo što je među predstavnicima Vlade Srbije prepoznata važnost teme i da postoji jasno liderstvo.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track