Najnovije vesti

ERDOGAN NA JAHORINI: Auto-put Sarajevo-Beograd je put mira
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi

ERDOGAN NA JAHORINI: Auto-put Sarajevo-Beograd je put mira

Politika

JAHORINA - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas na Jahorini da je autoput Sarajevo-Beograd "put mira" i da će imati ogroman značaj, posebno za jačanje saradnje i povezivanje u regionu.

 

"Potpisali smo potrebne memorandume i sa bosanskom i srpskom stranom i planiramo da u najskorije vreme počnemo izgradnju kako bismo povećali našu konkurentnost u doba globalizacije. Moramo da razvijemo našu ekonomsku saradnju", rekao je Erdogan na plenarnoj sednici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi na Jahorini.

 

On je istakao da je proces saradnje u jugoistočnoj Evropi doprineo integracijama zemalja zapadnog Balkana u evroatlanske institucije i da će Turska nastaviti da podržava ove zemlje na tom putu.

 

 

Poručio je da će se odluke Evropske unije u vezi sa pregovorima o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom direktno odraziti na budućnost regiona, te da je izuzetno važno da se pregovori odvijaju u predviđenim okvirima, jer će u suprotnom narušiti mir, stabilnost i odnose sa EU.

 

"U poslednje vreme vidimo da je politika proširenja blokirana od strane nekih populističkih krugova. Negativni pravci podele i diskirminacije koji se šire kontinentom u poslednje vreme predstavljaju opasnost za budućnost i potencijal regiona", poručio je Erdogan.

 

foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Turska će 2020. godine početi svoje predsedavanje PSJIE-om, a Erdogan ističe da će glavni ciljevi biti jačanje regionalne zaštite, migracije, povećanje kvaliteta ljudskih resursa, proširenje komunikacionih i transportnih ruta u regionu, itd.

Među strateškim ciljevima je, navodi Erdogan, podizanje na najviši nivo mogućnost komunikacija i transporta na Balkanu.

Prema njegovim rečima, u vreme digitalizacije, od važnosti je da se razvijaju digitalne mreže u okviru država članica PSJIE-a.

 

foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

"Veoma je važno da postanemo region koji će podsticati tehnološki razvoj, koji najavljuju ekonomski uslovi 21. veka", rekao je Erdogan.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...