SVI DETALJI ISTORIJSKE POSETE FRANCUSKOG PREDSEDNIKA: Legija stranaca čuva Makrona sa još 100 specijalaca! ČARŠAVI, PEŠKIRI, SAPUNI I ŠAMPONI! Bez ovih stvari nije želeo da prenoći u Srbiji!
Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

SVI DETALJI ISTORIJSKE POSETE FRANCUSKOG PREDSEDNIKA: Legija stranaca čuva Makrona sa još 100 specijalaca! ČARŠAVI, PEŠKIRI, SAPUNI I ŠAMPONI! Bez ovih stvari nije želeo da prenoći u Srbiji!

Politika -

Saradnja... Pred dolazak Emanuela Makrona u Beograd su poslati francuski specijalci koji u saradnji sa srpskim kolegama prave detaljan plan obezbeđenja susreta

Predsednik Francuske Emanuel Makron, koji 15. jula dolazi u dvodnevnu posetu Beogradu, gde će mu domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jedan je od najčuvanijih svetskih lidera u čijem obezbeđenju mogu da učestvuju i pripadnici francuske elitne borbene jedinice - Legije stranaca.

Izvidnica i plan zaštite

Makron, otkrivaju sagovornici Kurira, dolazi sa oko 100 francuskih bezbednjaka. Jedna grupa je već stigla u Srbiju, gde sa pripadnicima srpske policije i službi bezbednosti do detalja priprema plan zaštite.

- Francuska ima jaku obaveštajno-bezbednosnu službu DGSE koja razrađuje plan. Pred dolazak Makrona poslati su francuski specijalci, njih oko 50, koji će u saradnji sa srpskim kolegama obezbeđivati posetu. Proveravaju se sve tačke na kojima će Makron boraviti i rute kojima će prolaziti. Naši agenti lepo sarađuju s francuskim kolegama, među kojima ima i bivših legionara - priča izvor Kurira.

foto: Kurir

Tokom dvodnevne posete Makrona, kako dodaje, biće angažovano 4.000-5.000 policajaca, uz pripadnike specijalnih jedinica MUP i Vojske Srbije, BIA, VBA i VOA.

Član Svetske asocijacije šefova policija Marko Nicović kaže da je predsednik Francuske jedan od najbolje čuvanih državnika u svetu.

- Nije isključeno da u Makronovom obezbeđenju ima i pripadnika Legije stranaca. Oni su prošli najteže obuke i imaju posebne mentalne i fizičke sposobnosti. To su isključivo komandanti, Francuzi. O njegovoj zaštiti brinu i eksperti farmacije, medicine, hemijskog oružja, da bi eliminisali opasnosti od trovanja hranom ili dodira s predmetima. Bezbednosno će biti pokriveno mesto gde spava. Čak će doneti čaršave, peškire, sapune, šampone... - priča on.

foto: Kurir

Biće smešten u „Hajatu“

Kako Kurir saznaje, francuski predsednik će najverovatnije biti smešten u hotelu „Hajat“.

Inače, ulice kojima bude prolazio gost iz Francuske biće zatvorene, šahtovi zavareni, na zgradama će biti snajperisti, a građanima koji stanuju na tim trasama biće naređeno da zatvore prozore i navuku zavese. Pojačaće se i kontrola kretanja pešaka na prometnim mestima, gde će biti raspoređeni pripadnici Žandarmerije u punoj opremi. Oštrije će biti nadgledana internet komunikacija Srbije i inostranstva.

Ulaganja

TRI SEKTORA INTERESANTNA FRANCUZIMA

foto: Beta

Predsednik Vučić je najavio da će tokom posete Makrona biti potpisano oko 20 različitih sporazuma. Francuske firme sve su zainteresovanije za saradnju u informatičkim tehnologijama, saobraćaju i rudarstvu.

Francuski ambasador Frederik Mondoloni nedavno je izjavio da ohrabruje saradnja francuskih kompanija sa Srbijom i da je posebno interesantno ulaganje u obnovljive izvore energije. Vučić je najavio da će s Makronom razgovarati o ekonomskoj, političkoj saradnji i evropskom putu Srbije, ali i KiM.

Tradicija

UZ SARME I PLJESKAVICE O OZBILJNIM TEMAMA

foto: Shutterstock

Makron će biti poslužen srpskim specijalitetima, među kojima su sarma, proja, razne pite, ajvar, roštilj... Uz jela će biti služena najkvalitetnija domaća vina. Kao i uvek, kako je rečeno Kuriru, kada se dočekuju strani predsednici, a u želji da se tradicija Srbije predstavi na najbolji način.

Kurir.rs/B.Bojić/Foto:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track