IVAN TASOVAC PIŠE ZA KURIR: Lažu da je bilo bolje u vreme DS! Đilas je medijski kontrolisao i Kurtu i Murtu!
Foto: Marko Đoković

Autorski tekst bivšeg ministra kulture

IVAN TASOVAC PIŠE ZA KURIR: Lažu da je bilo bolje u vreme DS! Đilas je medijski kontrolisao i Kurtu i Murtu!

Politika -

Samoproglašena elita i tzv. profesionalni novinari teško sastavljaju logičku celinu. Istina, to se od njih i ne očekuje. Oni nastupaju kao profesionalne narikače. Ko im kešne za njega i kukaju, navodi Ivan Tasovac u autorskom tekstu za naš list

Ne razumem vedete bivšeg režima, koje osokoljene (ne)vaspitanom Tviter balavurdijom, promovišu lustraciju kao svoju osnovnu političku platformu, sve rutinski zakukavajući nad medijskim slobodama i nedostatku dijaloga.

Brate, koliko treba da budeš odvaljen od realnosti da, kao opozicioni lider, promovišeš lustraciju, a da ti ne padne na pamet da bi vlast mogla da prihvati tvoju političku platformu i započne sa lustracijom svojih neistomišljenika - odmah.

Da se vlast odluči na takav korak, više niko ne bi mogao da kaže kako se ingeniozne ideje opozicije ne prihvataju, a baška što bi konačno vlažni san samoproglašenih elita i tzv. profesionalnih novinara o Srbiji kao zemlji ugroženih medijskih i svih drugih sloboda dobio kakvo-takvo utemeljenje.

Bez apokaliptične priče o nikada gorem stanju u medijima i društvu, ti likovi teško sastavljaju logičku celinu. Istina, to se od njih i ne očekuje. Oni nastupaju kao profesionalne narikače. Ko im kešne za njega i kukaju. Retko, ali ponekad, kada ih uhvati dert, mogu da kunu i iz čistog zadovoljstva.

Medijska slika Srbije je daleko od pristojne, ali oni koji misle da smo u vreme dok je na vlasti bila Demokratska stranka živeli u nekakvom nordijskom socijaldemokratskom raju su očito jeli bunike dok je Đilas medijski kontrolisao i Kurtu i Murtu.

Tvrdnje da nam nikad nije bilo gore su podjednako uverljive koliko i verovanje pastafarijanaca da svemir kontrolišu džinovske špagete i ćufte.

Ukoliko je svim tim stručnjacima Josip Broz bio standard medijskih sloboda, Slobodan Milošević - mera ljudskih prava, Jezdimir Vasiljević i Dafiment banka - model ekonomskog oporavka, logično je i da im je izdatak od milion dolara za siledžiju Miladina Kovačevića bio primer korisne i mudre diplomatije, izgradnja Staklenca na Trgu republike i lažnih Terazija - nesporna urbanistička puslica, a zatvarenje Narodnog i Muzeja savremene umetnosti - oličenje brige za kulturu.

Kada čovek malo bolje razmisli, lustracija možda i nije najidiotskija stvar do koje je današnju opoziciju vinuo misaoni proces.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track