Najnovije vesti

OJADIO BANKE PRE 7 GODINA: Miroslav Bogićević maznuo 3,2 milijarde, a nije u zatvoru! PRESUDA NI NA VIDIKU
Foto: Zorana Jevtic

PLJAČKA

OJADIO BANKE PRE 7 GODINA: Miroslav Bogićević maznuo 3,2 milijarde, a nije u zatvoru! PRESUDA NI NA VIDIKU

Politika

Miroslav Bogićević prema navodima optužnice Specijalnog tužilaštva sumnjiči se da je preko prijatelja i rođaka otvarao preduzeća koja su od Privredne banke uzimala kredite, potom novac prebacivala njemu, a on ih nikada nije vratio.

Postupku koji se protiv šabačkog biznismena Miroslava Bogićevića, vlasnika koncerna "Farmakom", optuženog da je zloupotrebama oštetio Privrednu banku Beograd za iznos veći od 3,2 milijarde dinara, još uvek se ne nazire kraj, a nastavak suđenja zakazan je tek posle letnje pauze, u septembru.

 

Podsetimo, postupak protiv njega pokrenut je kada je uhapšen u novembru 2014, a skoro pet godina kasnije postupak je i dalje u fazi saslušanja svedoka, među kojima bi trebalo da se nađu i sudski veštaci, koji bi trebalo da pojasne po kom principu je funkcionisao ovaj šabački biznismen.

 

Povezane firme

 

- Bogićević se sumnjiči da je od marta 2012. do marta 2013, u dogovoru sa Miodragom Salaijem, predsednikom Izvršnog odbora i Kreditnog odbora Privredne banke Beograd, pribavio imovinsku korist od 3.221.761.891,58 dinara, i to tako što su ovom koncernu iz Šapca omogućili da preko povezanih firmi podigne 31 sporni kredit, koji nikada nije vraćen ovoj banci - objašnjava sagovornik Kurira navode optužnice.


Svi sporni krediti, kako se sumnja, podignuti su za samo godinu dana i sav novac završio je kod Bogićevića, iako se njegov "Farmakom" nije pojavljivao kao korisnik pred bankom. U zloupotrebi teškoj preko tri milijarde, prema prikupljenim dokazima, korišćen je isti model - kredite su dobijale manje firme povezane sa ovim šabačkim biznismenom i njegovim preduzećem i, na osnovu fiktivnog ugovora o zajmu, prebacivali ih na njegov račun.


- U tome su im svesno pomagale okrivljene Aleksandra Janković, izvršni direktor sektora za plasman i član Kreditnog odbora Privredne banke Beograd, i osumnjičena Olivera Đorđević kao finansijski direktor koncerna "Farmakom" - navodi se u optužnici u koju je Kurir imao uvid.

 

Kako se navodi, 2012. zbog loših rezultata poslovanja i velike zaduženosti kod domaćih i stranih banaka, Bogićevićeva preduzeća, među kojima su i "Mlekara Šabac", Fabrika akumulatora Sombor, "Zajača", rudnik "Lece" i "Medveđa", "Livnica Požega", rudnik "Suva ruda", zapala su u krizu.


- Tada su, kako se sumnja, Bogićević i Salai dogovorili su se o načinu na koji će banka da nastavi da kreditira biznismena, tako što su krediti, kratkoročni i skupi, odobravani drugim preduzećima koja formalno ne pripadaju koncernu "Farmakom". Međutim, tokovi novca pokazali su da su oni samo formalno uzimali kredite, koji su odmah po odobrenju, istog dana, prebacivani na račun stvarnog korisnika - "Farmakoma" - navodi se u dokumentu tužilaštva.


Preduzeća su, kako se sumnja, otvarali na svoje prijatelje, rođake i saradnike.

 

Lažne fakture


- Novac koji su im odmah prebacivali na račun, kako se sumnja, u maloj meri koristili su za finansiranje proizvodnje, od koje bi se mogla ostvariti poslovna dobit, a u znatno većoj meri za manipulativne svrhe - za plaćanje "obaveza" po fakturama neistinite sadržine za isporuku robe ili za "šetanje" novca sa računa na račun firmi u sastavu "Farmakoma" kako bi se fiktivno uvećao promet po računima i lažno prikazalo drugim bankama da se krediti Privrednoj banci vraćaju - navodi se u dokumentu po kom se sudi Bogićeviću i njegovim saradnicima.

 

Hronologija


- mart 2012 - mart 2013 - Bogićevićev "Farmakom" je preko povezanih preduzeća uzeo kredite od Privredne banke Beograd
- novembar 2014 - Miroslav Bogićević uhapšen je sa saradnicima
- jun 2015 - biznismen je prebačen u kućni pritvor, u Šabac
- novembar 2015 - skinuta mu je nanogica i omogućeno mu je da se kreće
- maj 2016 - optužnica protiv njega postala je pravosnažna
- septembar 2016 - pred Specijalnim sudom počelo mu je suđenje
 

Brojke


- 3,2 milijarde dinara je iznos kredita koje Bogićević nije vratio
- 7 godina prošlo je od uzimanja kredita od Privredne banke Beograd
- 18 preduzeća, koja su osnovali njegovi prijatelji, saradnici i rođaci, fiktivno je uzimalo kredite od banke
- 31 kredit je, kako se sumnja, realizovala banka sa ovim preduzećima
 

 

(Kurir.rs/Jelena Spasić)

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...