Najnovije vesti

POSEBNA ČAST ZA SRBIJU: Uz velike mere bezbednosti, predsednici Makron i Vučić će se obratiti građanima na Kalemegdanu
Ilustracija, Foto: EPA / Chistophe Petit Tesson

detalji posete

POSEBNA ČAST ZA SRBIJU: Uz velike mere bezbednosti, predsednici Makron i Vučić će se obratiti građanima na Kalemegdanu

Politika

Uz velike mere bezbednosti, Makron i Vučić će se posle sastanka obratiti građanima na Kalemegdanu

Odluka da se francuski predsednik Emanuel Makron obrati građanima na Kalemegdanu govori dovoljno o bliskosti dva naroda i značaju koji on pridaje poseti Beogradu, rekla je večeras savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

- Srbija je jedina zemlja u regionu u koju Makron dolazi - rekla je Vasiljević za TV Prva.

Kako je navela, planirano je da Makron sleti na aerodrom Nikola Tesla u ponedeljak oko 15 časova nakon čega je predviđeno da zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem otkrije tablu kojom će obeležiti početak procesa modernizacije aerodroma kojim već rukovodi francuska kompanija Vansi. Kako je predviđeno, svečani doček biće ispred Palate Srbije. Dva predsednika razgovaraće najpre u četiri oka a zatim sledi sastanak delegacija.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Prvog dana posete Vučić i Makron položiće vence na Spomen-kosturnicu i Spomenik braniocima Beograda i obići spomenik Milunki Savić, najodlikovanije žene Prvog svetskog rata koja je ponela i francuski Orden Legije časti.

- Nakon toga idemo na Kalemegdan gde će biti položeni venci na spomenik zahvalnosti Francuske i tu će se dvojica predsednika obratiti okupljenim građanima, očekuje se da će biti više hiljada građana - rekla je Vasiljević.

Makron će, kako je dodala, prespavati u Beogradu i biće gost na privatnoj večeri koju predsednik Vučić organizuje u jednom od državnih objekata.

Makronovu posetu Beogradu pratiće veliki broj domaćih, regionalnih i francuskih medija a obraćanje dva predsednika prenosiće i francuska i srpska nacionalna televizija.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA / Sebastian Nogier

Areditovano je 700 medija, a Vasiljević kaže da neće biti moguće šetati se sa lokacije na lokaciju zbog velikog broja ljudi i velikih mera bezbednosti te da će samo određeni broj novinara moći da prati sve vreme posetu.

Drugog dana posete planirano je nekoliko događaja posredstvom ambasade Francuske a predviđeno je da dvojica predsednika razgovaraju i sa mladima regiona.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...