ŠEF DIPLOMATIJE O DANAŠNJOJ POSETI PREDSEDNIKA FRANCUSKE: Makronu ću da zapevam Šanzelize
Foto: Ana Paunković

Svečano

ŠEF DIPLOMATIJE O DANAŠNJOJ POSETI PREDSEDNIKA FRANCUSKE: Makronu ću da zapevam Šanzelize

Politika -

Neformalno Već sam pevao Makronu pre dve godine u Trstu, verovatno ću i sada ako bude prilike. Francuska podržava naš stav da je potreban kompromis u vezi sa KiM, navodi Dačić

Francuska podržava Srbiju, podržava naš stav da je potreban kompromis u vezi sa Kosovom, tvrdi Ivica Dačić, šef diplomatije, u razgovoru za Kurir. Predsednik Francuske Emanuel Makron danas stiže u dvodnevnu posetu Srbiji, a jedna od tema razgovora sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem biće i pitanje Kosova. Šef diplomatije u svom stilu najavljuje i da će pevati francuskom predsedniku, ako bude prilike. - Već sam pevao Makronu pre dve godine u Trstu, verovatno ću i sada ako bude prilike. Moram da naučim na brzinu neku pesmu na francuskom. Verovatno će to biti "Šanzalize" - naveo je Dačić.

Važan susret

- Ovo je veoma važna poseta za naše bilateralne odnose. Bilo bi dobro da budemo zaista strateški partneri, kako piše u sporazumu - kaže Dačić, a na pitanje šta očekuje od razgovora Vučića i Makrona o Kosovu, navodi: - Francuska podržava Srbiju u vezi sa Kosovom, podržava naš sav da je potreban kompromis o Kosovu. Makron je imao prilike da se uveri da je Priština glavni razlog zašto je dijalog prekinut, kao i da se uveri u bezobrazluk Haradinaja, koji je sa nipodaštavanjem odbio njegov predlog da ukine taksu.

Privatna večera Makronu u čast

I svi politički analitičari, koji su u danima unazad komentarisali Makronovu posetu Srbiji, saglasni su da je dolazak francuskog predsednika važan događaj za našu zemlju, naročito sa aspekta rešavanja pitanja Kosova. Francuski predsednik sa delegacijom sleće danas oko 15 sati na aerodrom "Nikola Tesla", nakon čega je predviđeno da zajedno sa predsednikom Vučićem otkrije tablu kako bi se obeležio početak procesa modernizacije aerodroma, kojim već rukovodi francuska kompanija "Vansi".

foto: EPA

Svečani doček za predsednika Francuske biće uprličen ispred Palate Srbija. Potom će dva predsednika da razgovaraju najpre u četiri oka, a potom sledi sastanak delegacija.

Prvog dana posete Emanuela Markona Srbiji predviđeno je i da dva predsednika polože vence na Spomen-kosturnicu i Spomenik braniocima Beograda, a obići će u kasnim popodnevnim časovima i spomenik Milunki Savić, najodlikovanijoj ženi Prvog svetskog rata, koja je ponela i francuski Orden Legije časti. Mediji su naveli da je Makron lično tražio da se pokloni senima Milunke Savić. Nakon toga će na Kalemegdanu biti položeni venci na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i tu će se dvojica predsednika obratiti okupljenim građanima, a očekuje se da će biti više hiljada ljudi. Makron će uveče biti gost na privatnoj večeri koju Vučić organizuje u jednom od državnih objekata.

foto: EPA/LUDOVIC MARIN

Drugog dana posete predviđeno je da se Vučić i Makron sastanu sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Pokloni za Makrona

1. Antikvitetna konjička sablja

Predsedniku Francuske biće uručena konjička sablja M1895. To je srpska sablja za podoficire i vojnike koja je uvedena u naoružanje podoficira, značara i redova konjice 1895. Isti tip sablje, samo sa grbom Kraljevine SHS/Jugoslavije, uveden je u naoružanje vojske 1920. Preko Albanije je preneto samo 707 domaćih sablji M1895, koje su upućene na reparaciju i transformaciju u francuski zavod "Šatelroa".

2. Knjige "Poslanstvo Kraljevina Srbije u Parizu" Među poklonima biće i dva toma izveštaja poslanika Kraljevine Srbije iz Pariza "Poslanstvo Kraljevine Srbije u Parizu tom 1, 1879-1885" i "Poslanstvo Kraljevine Srbije u Parizu tom 2, 1885-1893".

3. Pirotski ćilim Jedan od predmeta koji će Makron poneti iz Srbije biće i autentični pirotski ćilim. Glavna odlika ovog ćilima je da nema naličje, već je na obe strane u potpunosti isti, što nigde u svetu nije zabeležen slučaj.

Servisne informacije Obustavlja se privremeno

saobraćaj na auto-putu

Iz MUP su juče saopštili da će poseta francuskog predsednika dovesti do izmene režima saobraćaja u određenim delovima Beograda. Saobraćaj će danas, u popodnevnim satima, biti privremeno obustavljan na auto-putu, u pravcu ka Beogradu, i svim pristupnim saobraćajnicama, kao i u Ulici kneza Miloša i u centralnim gradskim ulicama.

S Makronom stižu i privrednici

U delegaciji francuskog predsednika, pored političkih savetnika, biće i delegacija privrednika. Za francuske investitore je privlačna automobilska industrija, ali i drugi sektori, poput digitalnih tehnologija. Francuzima najviše prodajemo delove za automobilsku industriju, žitarice, prerađenu malinu, kupinu, višnju, dok s druge strane, najviše uvozimo lekove, automobile, hemijske preparate za tretiranje biljaka...

718 Miliona evra je robna razmena između dve zemlje 2013.

1.054.000.000 evra bila je robna razmena dve zemlje prošle godine

200 miliona evra iznosila je vrednost robe koju je Srbija izvezla u Francusku za prvih pet meseci ove godine

300 miliona evra vrednost je robe koju je Srbija za prvih pet meseci ove godine uvezla od Francuske

1,5 milijardi evra su Francuzi u proteklih devet godina investirali u našu privredu

11.000 ljudi zapošljavaju francuske firme u Srbiji

13 novih francuskih kompanija započelo je posao u Srbiji od početka godine

Jedna ulica u Beogradu nosiće ime Mondezira

Skupština grada Beograda će na sednici 25. jula doneti odluku da jedna ulica u glavnom gradu dobije ime generala Pijarona de Mondezira u znak zahvalnosti za sve što je učinio za Srbiju, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. - General De Mondezir vodio je proces evakuacije iscrpljene srpske vojske sa obala Albanije na Krf, a potom i njene reorganizacije. Prvi marš srpske vojske preko Albanije nazvao je "albanskom golgotom", organizovao je slanje preko 4.000 srpske dece na lečenje, oporavak i školovanje u Francusku, kao i 1.000 srpskih regruta na studije na Sorboni - kazao je Vesić.

Vučić će Makronu pokazati globus - Miteranov poklon

Kako pišu mediji, Vučić će Makronu danas u Palati Srbija pokazati i globus koji se tamo nalazi, a koji je stigao iz Francuske kao diplomatski poklon predsednika Fransoa Miterana predsedniku predsedništva SFRJ Lazaru Mojsovu 1987. Globus je izrađen 1985. po direktnoj porudžbini i zamisli predsednika Miterana. Glavni konstruktor ovog globusa bio je arhitekta, pisac, graver i kartograf Fernand Pujon, bliski saradnik predsednika, a kao inspiracija za ovu vrstu predmeta bili su mu Koronelijevi globusi iz kasnog 17. veka. Model globusa iz 1985. predsednik Miteran darovao je šefovima država s kojima je Francuska negovala dobre diplomatske odnose, a SFR Jugoslavija je bila jedna od njih.

Francuska štampa Makron u Srbiji da otkloni zategnutost

Francuska štampa ističe da "uklanjanje zategnutnosti" u odnosima sa Srbijom predstavlja bitan cilj današnje posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu. Francuski mediji napominju da će glavne teme biti i "osetljivo pitanje" može li Srbija računati na članstvo u EU, problemi odnosa s Kosovom i osetno jačanje ekonomske saradnje, a možda i sporazum s francuskom firmom "Alstom" o gradnji metroa u Beogradu. Pariski nedeljnik Ekspres najavljuje posetu francuskog predsednika ocenom da će odnosi Srbije i Kosova biti u središtu pažnje.

Kurir.rs/Katarina Blagović

Foto:EPA/Ludovic Marin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track