HRVATSKA PREDSEDNICA DIČI SE "OLUJOM" Kolinda bila srećna dok su Srbe ubijali
Foto: EPA

Skandal

HRVATSKA PREDSEDNICA DIČI SE "OLUJOM" Kolinda bila srećna dok su Srbe ubijali

Politika -

U to vreme bila sam u ministarstvu spoljnih poslova. Dobro se sećam tih trenutaka, bili su to veličanstveni dani, nešto neopisivo, prisetila se šefica Hrvatske, odakle je te 1995. proterano 250.000 i ubijeno 2.500 Srba

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pohvalila se da su njoj četiri dana, koliko je trajala vojno-policijska akcija "Oluje" 1995, kada je iz "lijepe njihove" proterano više od 250.000 i ubijeno 2.500 Srba, bili prosto veličanstveni. Iz Beograda odgovaraju - čega se pametan stidi, budala se ponosi, te da konstantno širenje antisrpske histerije nimalo ne doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

Veličanstveno

Grabar Kitarović je, naime, izjavila u Puli da je vrlo emotivno doživela dugoočekivanu premijeru filma "General", koji veliča lik i delo Ante Gotovine, te da se prisetila tih istorijskih trenutaka "kada smo svi živeli za Hrvatsku i uz naše hrvatske vojnike".

- Ja sam u to vreme bila u ministarstvu spoljnih poslova, gde smo imali pune ruke posla pre i nakon akcije "Oluja", pripremajući pritom teren za međunarodnu zajednicu. Dobro se sećam tih trenutaka, bili su to veličanstveni dani, nešto neopisivo - kazala je, uz poruku da moraju biti duboko zahvalni svima koji su učestvovali u "Oluji".

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je priznanje predsednice Hrvatske sramno, a tragično to što se u komšiluku ne smiruje antisrpska histerija ni 24 godine od egzodusa srpskog naroda:

foto: Nemanja Nikolić

Neshvatljivo

- Kako se možeš osećati dobro kad 250.000 ljudi u kolonama napušta svoje domove?! Neshvatljivo! Žalosno je što neguju politiku da je dobar Hrvat samo onaj koji mrzi Srbe i Srbiju, naročito u državi koja je članica EU. Umesto da naprave društvo u kom se neće slaviti ustaštvo i sistematski širiti mržnja - navodi Dačić.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da ludilu hrvatskog rukovodstava nikad kraja:

foto: Zorana Jevtić

- Naš narod bi rekao "čega se pametan stidi, glup se ponosi". Hrvatska se nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću. "Oluja" je završni čin etničkog čišćenja Srba. To što Grabar Kitarović slavi progon, govori da veliča ustaštvo i zaostavštinu NDH.

Inače, Grabar Kitarović otvorila je u nedelju Pulski festival, gde je prikazan film "General", romansirana biografija Gotovine, koji je za učešće u vojnoj akciji "Oluja" svojevremeno osuđen u Hagu na 24 godine zatvora, ali je drugostepenom presudom proglašen nevinim.

B. Bojić/Foto: EPA

Opsesija Redovno provocira

- Grabar Kitarovć "Oluju" smatra opravdanom, etički čistom operacijom - promoviše ustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona - izjavila da su Hrvati i Albanci braća po oružju - Vukovarom šetala u "zenga" čizmama - govorila da u Hrvatskoj ustaštva i fašizma nema, za razliku od srpskog parlamenta - nedavno pozvala Srbiju da se unormali

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track