Najnovije vesti

MAKRON NA SRPSKOM ODRŽAO ISTORIJSKI GOVOR: Francuska nikada neće zaboraviti suze srpskih majki i jauke očeva! FRANCUSKA VAS VOLI KAO ŠTO STE VI VOLELI NJU! Živela Srbija! Živela Francuska! (KURIR TV)
Foto: screenshot Kurir TV

veliko poštovanje

MAKRON NA SRPSKOM ODRŽAO ISTORIJSKI GOVOR: Francuska nikada neće zaboraviti suze srpskih majki i jauke očeva! FRANCUSKA VAS VOLI KAO ŠTO STE VI VOLELI NJU! Živela Srbija! Živela Francuska! (KURIR TV)

Politika

BEOGRAD - Sada je red da vam, u ime svoje zemlje, kažem - Francuska vas voli, kao što ste vi voleli nju i znamo šta vam dugujemo, poručio je večeras francuski predsednik Emanuel Makron na srpsdkom jeziku pred impresivnim brojem građana koji su došli da ga čuju, kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

foto: screenshot Kurir TV

"Evo, Francuska je ovde", rekao je Makron pokazujući rukom na svoje grudi i nastavio: " Srbija je isto tako u našim srcima. Danas i zauvek", rekao je šef francuske države na srpskom jeziku.

To obraćanje Makrona, u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pred spomenikom zahvalnosti njegovoj zemlji simbolično je potvrdio ranije izrečene političke poruke o povratku Francuske u Srbiju.

Bilo je izuzetno svečano i emotivno večeras na Kalemegdanu.

Takva atmosfera ponela je i Makrona, koji joj je i sam doprineo, obraćajući se na srpskom jeziku rečima koje su "gađale pravo u srce".

Posle pripremljenog govora, on je nastavio, nadahnuto i sa puno energije i emocija, da na poukama iz istorije, koje simbolizuje ovaj Spomenik, govori o budućnosti Srbije, i Francuske, ali i o mestu Srbije, uz Francusku i druge evropske nacije, u Evropi, u kojoj dele iste vrednosti na kojima grade trajni mir i budućnost.

foto: screenshot Kurir TV

On se zahvalio svima - predsedniku Srbije, članovima vlade, Beograđanima, Srbima i Francuzima, koji su se u tako velikom broju okupili, i, pozdravljan burnim apaluzom, rekao: "Hvala vam, predsedniče, na izvanrednom dočeku i svima što ste došli u tolikom broju, duboko smo dirnuti. Vi pokazujete da poruka ispisana na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj na kom piše - Volimo Francuski, kao što je ona volela nas - važi i sto godina kasnije".

"U ime svoje zemlje vam kažem da i Francuska voli vas, kao što ste vi voleli nju".

"Francuska zna šta sve duguje mučeničkoj i srčanoj Srbiji iz vremena Velikog rata, šta duguje njenim vojnicima koji su poginuli da bismo mi danas živeli u slobodi. Francuska niakd neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, iskušenja, suze majki, jauk očeva , nepresušnu bol preživelioh", poručio je makron na srpskom.

POGLEDAJTE ISTORIJSKI GOVOR PREDSEDNIKA EMANUELA MAKRONA NA SRPSKOM

(Kurir.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...