Najnovije vesti

U IME FRANCUSKE DOŠAO SAM DA KAŽEM HVALA SRPSKOM NARODU: Ovu poruku je francuski predsednik ostavio na Tviteru, napisana je na srpskom jeziku i ćirilicom!
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

oduševljen dočekom

U IME FRANCUSKE DOŠAO SAM DA KAŽEM HVALA SRPSKOM NARODU: Ovu poruku je francuski predsednik ostavio na Tviteru, napisana je na srpskom jeziku i ćirilicom!

Politika

BEOGRAD - Francuski predsednik Emanuel Makron koji danas i sutra boravi u poseti Srbiji postavio je večeras na svom nalogu na Tviteru fotografiju spomenika francusko-srpskog prijateljsta u Beogradu sa porukom na srpskom i francuskom.

"Na spomeniku, koji je u srcu Beograda napisane su reči: 'Mi volimo Francusku'. To je snaga našeg prijateljstva, isklesana u kamenu. U ime Francuske, došao sam da kažem hvala srpskom narodu", navodi se u Makronovoj poruci.

Francuski predsednik iznenadio je večeras Srbe koji su došli da slušaju njegov govor na Kalemegdanu u Beogradu obraćajući se u na srpskom jeziku i pozivajući ih da budu hrabri i traže dobar kompromis sa Kosovom, prenela je agencija Frans pres u izveštaju o poseti francuskog predsednika Srbiji.

Makron se pred nekoliko hiljada ljudi pred spomenikom francusko-srpskog prijateljstva obratio gradjanima rekavši na srpskom "Hvala vam na dočeku", dok je iznenađena publika povremeno uz aplauz uzvikivala - Živela Francuska (Vive la France), prenela je agencija.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Frans pres koji je u opširnom tekstu preneo detalje Makronove posete, podsetio je da je Srbija priredila trijumfalan doček ruskom predsedniku Vladimiru Putinu 17. januara ove fodine.

Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su, kako ocenjuje AFP, ostali oprezni o pitanju vladavine prava i pritiska na medije što su dva pitanja koja zabrinjavaju Brisel, dok opozicija Vučića optužuje da naginje ka autoritarizmu.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Pariski Mond večeras je preneo tekst o poseti francuskog predsednika sa naslovom "Makron u Beogradu želi ponovo da pokrene francusko-srpske veze". List je objavio i fotografiju srpskih gradjana koji mašu srpskim i francuskim zastavama.

Američka agencija AP osrvnula se na dijalog izmedju Beograda i Prištine i evrointegracije tokom posete francuskog predsednika.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Poslednja poseta jednog francuskog predsednika bila je u decembru 2001. godina. Tada je u Beogradu boravio Žak Širak.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...