KASNO SLALI PISMO MAKRONU PA SE PROPISNO OBRUKALI! Vuk, Boško i Đilas ponizili celu Srbiju! ĐILAS FRANCUZIMA PISAO NA ENGLESKOM!
Foto: Zorana Jevtić, Saša Čović, Beta/Branislav Božić

Amateri

KASNO SLALI PISMO MAKRONU PA SE PROPISNO OBRUKALI! Vuk, Boško i Đilas ponizili celu Srbiju! ĐILAS FRANCUZIMA PISAO NA ENGLESKOM!

Politika -

Slanje pisma SZS šefu Francuske u poslednjem trenutku jeste neprofesionalno jer se za Makronovu posetu znalo dosta ranije, ocenjuju sagovornici Kurira. Lider LDP kaže da je zbog ovoga ponižena cela država

Deo opozicije okupljen oko Saveza za Srbiju predsedniku Francuske Emanuelu Makronu kasno je poslao pismo s molbom za sastanak tokom njegove posete Beogradu, nakon čega su pokušali da se operu. Sve to je prava bruka i primer političkog amaterizma, ocenjuju sagovornici Kurira. I društvene mreže su gorele od komentara - lidere Saveza za Srbiju - Dragana Đilasa, Boška Obradovića i Vuka Jermića - ljudi su nazivali političkim diletantima, koji nisu dorasli visokim diplomatskim prilikama, a oštre kritike imao je i lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović.

- Žao mi je što se, zbog ovakve nekulture, svi pristojni, dostojanstveni građani Srbije osećaju poniženo - napisao je Jovanović na društvenim mrežama. I brojni tviteraši su imali komentar na ovaj postupak SZS.

foto: Predsedništvo

Neprofesionalno - Ako Borko Stefanović i Vuk Jeremić ne znaju kada i kako se traži sastanak sa francuskim predsednikom, onda je opozicija u velikom problemu. A mi u još većem - napisao je novinar Dušan Mašić. Prema Makronovim rečima, pismo je stiglo tek kada je on već bio u Beogradu i imao unapred pripremljen striktni protokol, u koji nije mogao da uvrsti sastanak opozicije.

Posle toga, Đilas je objavio fotografiju pisma koji je poslao 9. jula francuskom ambasadoru u Srbiji Federiku Mondoliniju. Ipak, i to je kasno, jer se za Makronovu posetu znalo mnogo ranije, ocenjuje spoljnopolitički analitičar Zoran Spasić. - Apsolutno nije profesionalno da se u poslednjem trenutku šalje pismo, naročito imajući u vidu da je reč o važnoj poseti, za koju se načelno znalo još od decembra. Ovde je reč o vidu prisilne manipulacije da bi se postigao politički cilj na unutrašnjem nivou i da se kritikuje vlast, a ne ideja o sprovođenju spoljnopolitičkih odnosa - navodi Spasić.

foto: Privatna Arhiva

Mučan utisak Politikolog Jelena Vukoičić kaže da se pojedini predstavnici opozicije ponašaju kao da mrze svoju zemlju. - Sramno je i tragično što deo opozicije ima antidržavna i antinacionalna osećanja i što koriste priliku da napadaju vlast za sve što radi. Ponašaju se kao da su neprijatelji ove zemlje, a to ostavlja dosta mučan utisak. Zdravo je i korisno da različito mišljenje i opozicija postoje, ali oni gube tlo pod nogama i spaja ih jedino želja za vlašću i mržnja prema Vučiću. Oni sami nisu kadri da organizuju ovakvu posetu, imaju velike slabosti, deluju neozbiljno i neorganizovano - zaključuje Vukoičićeva.

Đilas sve omašio Francuzima pisao na engleskom Pored kašnjenja, dokaz da je opozicija sa potpisnikom pisma Draganom Đilasom ispala neprofesionalna jeste i jezik na kom je molba upućena. On je francuskom ambasadoru pisao na engleskom. - Pravilo je, ne samo diplomatsko nego i političko-profesionalno, da se stranom zvaničniku upućuje nota i pismo na jeziku te države. Francuska je zemlja koja ima veliku diplomatsku kulturu, pa bi bilo očekivano to poštovanje i obraćanje na njihovom jeziku. Imali smo priliku da vidimo da je Markon želeo da oda poštovanje našem predsedniku i građanima kada se obratio na srpskom - kaže Zoran Spasić.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track