FRANCUSKA TELEVIZIJA O MAKRONOVOM OBEĆANJU: Predsednik Francuske najavio ponovno pokretanje dijaloga Beograda i Prištine
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

izveštaj tv France 24

FRANCUSKA TELEVIZIJA O MAKRONOVOM OBEĆANJU: Predsednik Francuske najavio ponovno pokretanje dijaloga Beograda i Prištine

Politika -

Predsednik Francuske Emanuel Makron obećao je da će pomoći u ponovnom pokretanju dijaloga i postizanju dugotrajnog sporazuma između Beograda i Prištine, bivših ratnih neprijatelja, koji su mesecima zaglavljeni u diplomatskom blatu, navodi francuska televizija France24, pozivajući se na agenciju Frans pres.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Predsedništvo Srbije

Tokom posete Srbiji, Makron je rekao da će narednih nedelja organizovati sastanak sa liderima, kako se kaže, Srbije i Kosova, kao i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da bi se pronašlo globalno i održivo rešenje.

Srbija i njena bivša pokrajina, prema tekstu objavljenom na sajtu ove televizije, još uvek imaju gorak odnos i nakon dve decenije od kosovskog rata koji je doveo do odlaska Prištine i njenog kasnijeg proglašenja nezavisnosti od Srbije.

Beograd odbija da prizna Kosovo, te ga još uvek smatra južnom pokrajinom u okviru Srbije, a narastujuća neslaganja prekinula su sve nade koje svaka od njih ima u procesu pridruživanja EU.

U tekstu se dodaje da je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na srpsku robu u novembru prošle godine, što je nateralo Beograd da kaže da se razgovori neće nastaviti sve dok se takse ne ukinu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Predsedništvo Srbije

"Događaji u poslednjih nekoliko meseci brinu nas, a odluke koje vode u suprotnom smeru od dogovora treba ukuniti", citiraju se Makronove reči nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Makron je dodao da je "naša odgovornost da pružimo neophodnu podršku za postizanje dogovora".

U tekstu se stavlja naglasak na činjenicu da sever Kosova, koji ima značajan broj etničkog srpskog stanovništva, i dalje odanog Beogradu, prošlih nekoliko dana je protestvovao protiv taksi koje su prekinule protok srpske robe u region (severnog Kosova).

"Kosovo kaže da neće ukinuti takse dok Beograd ne prizna njihovu nezavisnost, dok Srbija odbija da nastavi dijalog dok se takse ne odbace", navodi se.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Predsedništvo Srbije

Makron, prvi francuski predsednik koji je posetio Srbiju nakon 18 godina je iznenadio hiljade ljudi u Beogradu govoreći na srpskom jeziku.

Ispred spomenika posvećenog francuskog-srpskom prijateljstvu u srednjovekovnoj gradskoj tvrđavi Kalemegdan, Makron je pozvao Srbe da

"budu hrabri i traže kompromis" (sa Prištinom).

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track