BILI PROTIV BOJKOTA, PA POPILI DISCIPLINSKU! LUTOVAC TRAŽIO I ISKLJUČENJE: Borović i Savatić ostaju u DS! Ne može se ništa postići slepim praćenjem Tviter naloga Dragana Đilasa
Foto: Marina Lopičić

Statutarna komisija DS poništila je odluku Izvršnog odbora o izbacivanju iz stranke

BILI PROTIV BOJKOTA, PA POPILI DISCIPLINSKU! LUTOVAC TRAŽIO I ISKLJUČENJE: Borović i Savatić ostaju u DS! Ne može se ništa postići slepim praćenjem Tviter naloga Dragana Đilasa

Politika -

Statutarna komisija poništila je odluku o isključenju Nenada Borovića i Gorana Savatića iz stranke. Kako je njihovo isključenje tražio lično predsednik stranke, postavlja se pitanje legitimiteta šefa demokrata

Statutarna komisija Demokratske stranke poništila je odluku o isključenju Nenada Borovića, pokrajinskog poslanika, i Gorana Savatića, odbornika u SO Ruma, iz partije, saznaje Kurir.

foto: Marina Lopičić

Zoran Lutovac, predsednik DS, zatražio je Borovićevo isključenje iz stranke jer, kako je rekao, nije poštovao odluke organa stranke - išao je na sednice uprkos odluci o bojkotu. Sa druge strane, deo demokrata je tvrdio da je Borovića stigla kazna jer je na poslednjoj sednici GO oštro kritikovao Lutovca, njegovo vođenje stranke i saradnju sa Savezom za Srbiju, pre svega Draganom Đilasom. Izvršni odbor DS je krajem juna izglasao da ova dvojica demokrata budu izbačena iz stranke.

Čeka me jača borba

Borović u razgovoru za Kurir kaže da ga iz stranke još uvek nisu zvanično obavestili, ali da je čuo da je Statutarna komisija donela odluku, sedam prema dva u glasovima, da se prethodna odluka o njegovom isključenju poništi.

foto: Sonja Spasić

- Za mene ova odluka Statutarne komisije znači da je odluka o bojkotu nestatutarna. Oni su mene hteli da isključe jer nisam bojkotovao odlaske na sednice Skupštine i sad se pokazalo da je to nestaturano. To znači da je i odluka o bojkotu mimo Statuta - kaže Borović za naš list i dodaje:

- Istovremeno, ova odluka Statutarne komisije dokazuje da Dragan Đilas i Boško Obradović neće kadrirati po DS. Meni predstoji da se još jače borim i ukazujem na ljude koji su nas gurnuli u dužničko ropstvo.

Ovo je opomena

Na pitanje ako već ovu odluku tumači, iz ugla bojkota, da je mimo Statuta stranke, da li to sada znači da će se i drugi poslanici i odbornici vratiti u klupe, on kaže:

- Ne znam kako će drugi, ali ja ovu odluku tako tumačim. Neću odustati, idem na sednice. To je potvrda da sam bio u pravu. Borović ističe i da je pitanje da li rukovodstvo DS, sa Zoranom Lutovcem na čelu, ima legitimitet posle ove odluke.

- Lutovac, koji je sve ovo pokrenuo i vodio, doživeo je fijasko, legitimitet mu je narušen. Nije bio u materiji, nije dobro protumačio odredbe. Ovo je Lutovcu opomena, ako ovako nastavi, više neće moći da se bavi DS, ovo je demonstracija da je bilo pokušaja da se ućutkaju oni koji drugačije misle - ističe Borović.

Ni reč o aktuelnostima Lutovac ćuti

Zoran Lutovac nije odgovarao na pozive Kurira. U poslednja dva meseca disciplinske mere su visile nad glavom i narodnim poslanicima Nataši Vučković, Gordani Čomić i Radoslavu Milojičiću Keni. Vučkovićevoj i Čomićki se zameralo prisustvo na sednici skupštinskog Odbora za ustavna pitanja (zbog bojkota), dok je Milojičić u više navrata oštro kritikovao aktuelno rukovodstvo. Međutim, Lutovac je nedavno u jednom od intervjua rekao da ovim poslanicima ne preti isključivanje.

(Kurir.rs/K. Blagović/Foto: Printscreen))

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track