PODNEO OSTAVKU ZBOG POZIVA IZ HAGA  Makron šalje Haradinaja na robiju Sada je moguć dogovor o KiM
Foto: AP / Christophe Ena / Pool, AP/Visar Kryeziu

Šok

PODNEO OSTAVKU ZBOG POZIVA IZ HAGA Makron šalje Haradinaja na robiju Sada je moguć dogovor o KiM

Politika -

Ramuš Haradinaj podneo ostavku na mesto premijera jer je dobio poziv za Hag kao osumnjičeni. Pošto se jedino on protivio postizanju kompromisnog rešenja za KiM, ovim se stiču uslovi da se dijalog Beograda i Prištine nastavi, ocenjuju sagovornici

Ramuš Haradinaj, kosovski premijer, podneo je juče ostavku na sednici vlade jer je dobio poziv za Hag kao osumnjičeni. Kako je Haradinaj bio glavni zagovornik uvođenja taksa na robu iz Srbije i oštro se protivio postizanju kompromisnog rešenja, njegovim odlaskom sa mesta premijera stiču se uslovi da se dijalog Beograda i Prištine nastavi, smatraju sagovornici Kurira. Oni ne isključuju ni mogućnost da je Zapad sklonio Haradinaja da bi problem Kosova mogao da se pomakne s mrtve tačke.

Biću ispitan

Haradinaj će se treći put naći pred sudom zbog optužbi za ratne zločine (dva puta pred Tribunalom u Hagu), ovaj put pred Specijalnim sudom za zločine OVK, čije je sedište takođe u Hagu. Iako nije saopšteno za koje zločine je osumnjičen, upućeni tvrde da bi Haradinaj mogao da se nađe na optuženičkoj klupi za jezive zločine koje je počinila Drenička grupa, kojom je on komandovao.

Haradinaj je sam saopštio da je dobio poziv od Kancelarije specijalnog tužioca u Hagu i da treba da se pojavi u toku sledeće nedelje, kao i da će biti ispitan u svojstvu osumnjičenog.

- Nisam optužen, ali ću biti ispitan. Na sastanku vlade sam objavio da sam podneo ostavku na dužnosti premijera Kosova, razlog tome je poziv za ispitivanje koji sam dobio kao osumnjičen od Specijalnog suda za Kosovo u Hagu. Hteo sam da tu situaciju odvojim od časti moje države i časti premijera. Ne ide premijer Kosova pred sud, i ne ide država Kosovo, nego ide Ramuš Haradinaj - kazao je Haradinaj na konferenciji za medije.

Zanimljivo je da je Haradinaj vest o povlačenju saopštio samo nekoliko sati nakon što se pohvalio da ga je zvao savetnik francuskog predsednika Emanuela Makrona, kao i da očekuje da se u septembru održi sastanak Beograda i Prištine u Parizu. Podsetimo, francuski predsednik je tokom boravka u Beogradu obećao da će učiniti sve da se dijalog nastavi.

Otklonjene prepreke

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je ovim otklonjena prepreka nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

foto: Kurir

- Tvrdim i arogantnim insistiranjem na taksama i odbijanjem svakog kompromisnog rešenja Haradinaj je izbacio sebe iz pregovaračkog procesa. Ne znam da li s tim ima veze poziv Makronovog savetnika. Osim što kao bivši vođa zločinačkog OVK treba da bude izveden pred lice pravde i time da bude data moralna satisfakcija žrtvama, ovim je otklonjena prepreka postizanju kompromisnog rešenja u vezi sa Kosovom - navodi on, a gotovo isti stav izneo je i Branko Radun.

foto: Beta/MC

- Ostavka Ramuša Haradinaja i poziv u Hag su u stvari pritisak na njega koji je usledio iz Vašingtona da se ukinu takse i da se nastave pregovori.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da bi sada mogao da se odblokira dijalog i da ne isključuje mogućnost da je Zapad ovim potezom sklonio Haradinaja.

foto: Marina Lopičić

- Tim Haradinajevim podnošenjem ostavke mogao bi da se odblokira dijalog. Moguće da je Zapad, pošto je on držao tvrdu liniju, ovom akcijom eliminisao Haradinaja kako bi se odlokirao dijalog - navodi Milivojević.

Kurir.rs/Foto: AP / Christophe Ena / Pool, AP/Visar Kryeziu

REAKCIJE

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Samo se predstavlja kao žrtva

foto: Zorana Jevtić

- Ja mislim da je ovo početak kampanje za izbore. Haradinaj želi da politički kapitalizira uvođenje taksa na robu iz Srbije, jer mu je to podiglo rejting na Kosovu. I drugo, odlazeći u Hag, sebe predstavlja kao žrtvu, što je takođe dobra politička investicija u predizbornom periodu.

Goran Petronijević, advokat Pritisak Zapada na Haradinaja

- Iza ovoga stoji pritisak Zapada na Haradinaja jer je odbio ili pružao malo ozbiljniji otpor u skidanju taksa, ili možda čak insinuiranje pritiska da se predstavi da je i ranije taj pritisak na Albance bio ozbiljan, ali da oni to nisu slušali, pa eto, sad ćemo malo pritisnuti Ramuša, pa će on da vidi svoga boga.

Veljko Odalović, generalni sekretar MSP Očekujem optužnicu i pravdu za ubijene

foto: Marina Lopičić

- Nadam se da će istraga sada utvrditi ono što svi znamo, a to je da je on odgovoran za brojne zločine, pre svega u zoni odgovornosti tzv. Dreničke grupe, kojoj je komandovao. Haradinaj za sve ove zločine nije oslobođen krivice, nego su postupci propali pošto su svedoci poubijani. Bila bi pravda da istražitelji sada urade posao koji Hag nije. Evo, kad su smogli hrabrost da ga osumnjiče, očekujem da će ubrzo da sastave i optužnicu koja bi mogla da obuhvati zločine na području Dečana, Peći, Đakovice... A najstrašniji je svakako masakr na Radonjićkom jezeru.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM Pregršt dokaza da je ubijao i silovao

foto: Stefan Jokić

- Ovaj poziv Haradinaju je očekivan jer je Specijalni sud zvao sve komandante OVK koji su držali zonu Dukađini grupe. Naša komisija, koja radi pod okriljem Kancelarije za KiM, snabdela je sud ozbiljnim dokazima koji bi trebalo da dovedu do optužnice. Haradinaja će najviše goniti po komandnoj odgovornosti i neće biti nimalo lako da se izvuče jer u ovoj zoni ima preko 980 događaja ubijanja, silovanja i prebijanja, 101 osoba se i dalje vodi kao nestala, a bila su i 23 ilegalna pritvora.

Činjenice Po treći put u Hagu

foto: AP

- Haradinaj će se po treći put suočiti sa optužbama za ratne zločine - Haški tribunal ga je dva puta oslobodio zbog nedostatka dokaza - Ta dva suđenja pratile su kontroverze, uključujući i ubistva svedoka - Srpske optužbe na račun Haradinaja sadrže više od 100 tačaka - Sud u Kolmaru u Francuskoj 2017. odbio je zahtev Srbije za izručenje Haradinaja

Svi zločini Haradinaja Krvavi tragovi

* Do maja 1998. sela oko Peći, Đakovice, Dečana i Kline bila su etnički očišćena od srpskog stanovništva * Od marta do septembra 1998. na području koje su kontrolisale Haradinajeve jedinice ubijeno je 30 policajaca * Postoje dokazi za ubistvo 13 žrtava, među kojima su i deca, od kojih je neke, prema tvrdnjama svedoka, lično ubio Haradinaj * Juna 1999. Haradinajevi saborci bacili su o zid bebu mlađu od godinu dana, zbog čega je trajno paralizovana * Jedan od Haradinajevih zločinaca je 1999. u porodičnoj kući K. A. u Đakovici ubio bebu u kolevci, odsekao joj glavu i njenom ocu rekao: "Eto, sad imaš meso za pasulj" * Prema svedočenjima koje je skupilo srpsko pravosuđe, Haradinaj je lično silovao više žrtava, među kojima su bile i devojčice * Za svirepo mučenje i ubijanje majke i ćerke Lj. K. (45) i R. K. (19) avgusta 1998. u blizini Suve Reke osumnjičeni su pripadnici OVK pod direktnom komandom Haradinaja * Postoji svedočenje da su braća Ramuš i Daut Haradinaj u zoni Dukađini nakon okončanja sukoba 1999. hvatali preostale Srbe i prebacivali ih u Albaniju radi trgovine organima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track