Najnovije vesti

KURIR TV UŽIVO IZ PREDSEDNIŠTVA Vučić: Ostavka Haradinaja je politički trik, on sad postaje junak! Država Srbija treba da reaguje smireno i odmereno, razloga za radost i euforiju nema, život Srba biće odsad još teži
Foto: Printksirn

povodom ostavke ramuša Haradinaja u prištini

KURIR TV UŽIVO IZ PREDSEDNIŠTVA Vučić: Ostavka Haradinaja je politički trik, on sad postaje junak! Država Srbija treba da reaguje smireno i odmereno, razloga za radost i euforiju nema, život Srba biće odsad još teži

Politika

Sagledavamo sve činjenice i posledice tog čina. Plašimo se da politički razvoj događaja ide u smeru za daljim odlaganjem dijaloga između Beograda i Prištine, kaže predsednik dodajući da će pritisaka na Srbiju da prizna Kosovo uskoro biti još više 

 

 

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti danas u 10 časova iz zgrade Predsedništva povodom sinoćne ostavke tzv. kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

 

Haradinajev politički trik

 

- Ostavka Ramuša Haradinaja je samo politički trik koji treba da mu donese još veću popularnost, on sada postaje junak, a svi ostali njegovi politički rivali nedostojni njega, velikog vođe. Srbija mora da reaguje smireno, trezveno, odmereno i bez euforije jer razloga za slavlje nema. Život Srba na Kosovu posle ovoga biće još teži, a mržnja prema njima još veća - rekao je Vučić na početku današnjeg obraćanja građanima Srbije dodajući da se sagledavaju sve činjenice i posledice tog čina.

 

foto: Printksirn

- Razumemo i očekivanja i potrebu našeg naroda za zadovoljenje pravde, naših ljudi koji su trpeli stigmu krivca i jedinih odgovornih za sve što se zbivalo na prostoru bvše Jugoslavije. Zato razumemo radost, ali i neku vrstu zadovoljstva kod pripadnika našeg naroda zbog poziva Haradinaju na saslušanje, a zbog činjenice da je osumnjičen za ratne zločine, rekao je on na konferenciji za štampu.

 

"Nema razloga ni za radost, ni za euforiju, cilj velika Albanija"   

 

Vučić je kazao da nema razloga ni za radost, ni za euforiju, ne zato što pozitivno mislimo o Haradinaju, već zbog posledica koje dolaze posle tog čina, pre svega kako će se Albanci i međunarodna zajednica odnositi prema srpskom narodu i Srbiji.

 

foto: Printksirn

- Suštinski i de fakto će politička situacija u Prištini stremiti ka daljem približavanju, daljem ujedinjavanju i nastavku priče o Velikoj Albaniji - objasnio je Vučić, a onda izneo činjenično zasnovana predviđanja šta Srbiju čeka u narednom periodu.

 

"Položaj Srba biće još teži"

 

Vučić je jutros upozorio da će položaj Srba na KiM biti još teži nego do danas.

On je istakao da će doći do dodatne homogenizacije Albanaca, ekstremizacije njihovih stavova i još snažnije neskrivene mržnje prema srpskom narodu u srpskoj državi koju doživljavaju kao jedinog krivca.

 

"Srbija će posvetiti još veću pažnju opstanku životu i bezbednosti srpskog naroda na KIM, naš narod može da računa na Srbiju" poručio je Vučić. On je istakao da Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti, i to je činjenica i sustina svega.

 

foto: Printksirn

- Plašimo se da politički razvoj događaja ide u smeru za daljim odlaganjem dijaloga između Beograda i Prištine, rekao je Vučić. On je ponovio da je ostavka Haradinaja politički trik, da bi on dobio još veću popularnost i pregazio političke protivnike što će dovesti do još većeg eskremizma, a on postane junak koji se bori za Kosovo, a svi drugi nedostojni velikog vođe.

 

Vučić je ukazao da međunarodna zajednica ćuti o svemu tome, dok kako je kazao, plejada albanskih lidera iz Albanije su se se izređali govoreći o Haradinaju kao velikom junaku.

 

"Vratiće se kao junak pred izbore"

 

On je dodao i da mnogi građani misle da Haradinaj ide u Haški tribunal te pojasnio da to nije taj sud i da će Haradinaj tamo sledeće nedelje otići, vratiti odatle kao pobednik, još jači i popularniji pred izbore na Kosovu zato što će se pozvati na dva osnovna pravna postulata tzv. presuđene stvari - "ne bis in idem" i "res iudicata" koja pretpostavljaju da vam se ne može suditi dvaput za isto, a njemu je već suđeno u Hagu.  

 

- Haradinaj će naredne nedelje otići u Hag, pustiće ga posle 48 sati, vratiće se kao heroj, popularnost će mu se udvostručiti, a time želi da obezbedi ubedljivu pobedu najtvrđe albanske opcije na jesenjim izborima, a cilj je formiranje većine bez Srpske liste - pojasnio je Vučić.

 

 

Podsetimo, Vučić se sinoć sastao sa predsedavajućim i srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i svojim saradnicima, odmah posle vesti o ostavci Haradinaja.

 

Prema saznanjima, sastanku su prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar unutrašjnih poslova Nebojša Stefanović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

 

Haradinaj je juče podneo ostavku, a kao razlog naveo je to što je dobio poziv Specijalnog suda u Hagu kao osumnjičeni.

 

(Kurir.rs/SĐP/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...