Najnovije vesti

MAKRON ŠALJE HARADINAJA U HAG: Posle misterioznog poziva savetnika predsednika Francuske, bivši vođa terorista podneo OSTAVKU!
Foto: EPA/Ian Langsdon, EPA/VALDRIN XHEMAJ

Šok

MAKRON ŠALJE HARADINAJA U HAG: Posle misterioznog poziva savetnika predsednika Francuske, bivši vođa terorista podneo OSTAVKU!

Politika

Iznenađenje Pošto se jedino on protivio postizanju kompromisnog rešenja za KiM, ovim se stiču uslovi da se dijalog Beograda i Prištine nastavi, ocenjuju sagovornici

Ramuš Haradinaj, kosovski premijer, podneo je juče ostavku na sednici vlade jer je dobio poziv za Hag kao osumnjičeni. Kako je Haradinaj bio glavni zagovornik uvođenja taksa na robu iz Srbije i oštro se protivio postizanju kompromisnog rešenja, njegovim odlaskom sa mesta premijera stiču se uslovi da se dijalog Beograda i Prištine nastavi, smatraju sagovornici Kurira. Oni ne isključuju ni mogućnost da je Zapad sklonio Haradinaja da bi problem Kosova mogao da se pomakne s mrtve tačke.

Biću ispitan

Haradinaj će se treći put naći pred sudom zbog optužbi za ratne zločine (dva puta pred Tribunalom u Hagu), ovaj put pred Specijalnim sudom za zločine OVK, čije je sedište takođe u Hagu. Iako nije saopšteno za koje zločine je osumnjičen, upućeni tvrde da bi Haradinaj mogao da se nađe na optuženičkoj klupi za jezive zločine koje je počinila Drenička grupa, kojom je on komandovao.

Haradinaj je sam saopštio da je dobio poziv od Kancelarije specijalnog tužioca u Hagu i da treba da se pojavi u toku sledeće nedelje, kao i da će biti ispitan u svojstvu osumnjičenog.

- Nisam optužen, ali ću biti ispitan. Na sastanku vlade sam objavio da sam podneo ostavku na dužnosti premijera Kosova, razlog tome je poziv za ispitivanje koji sam dobio kao osumnjičen od Specijalnog suda za Kosovo u Hagu. Hteo sam da tu situaciju odvojim od časti moje države i časti premijera. Ne ide premijer Kosova pred sud, i ne ide država Kosovo, nego ide Ramuš Haradinaj - kazao je Haradinaj na konferenciji za medije.

Otklonjene prepreke

Zanimljivo je da je Haradinaj vest o povlačenju saopštio samo nekoliko sati nakon što se pohvalio da ga je zvao savetnik francuskog predsednika Emanuela Makrona, kao i da očekuje da se u septembru održi sastanak Beograda i Prištine u Parizu. Podsetimo, francuski predsednik je tokom boravka u Beogradu obećao da će učiniti sve da se dijalog nastavi.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je ovim otklonjena prepreka nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

- Tvrdim i arogantnim insistiranjem na taksama i odbijanjem svakog kompromisnog rešenja Haradinaj je izbacio sebe iz pregovaračkog procesa. Ne znam da li s tim ima veze poziv Makronovog savetnika. Osim što kao bivši vođa zločinačkog OVK treba da bude izveden pred lice pravde i time da bude data moralna satisfakcija žrtvama, ovim je otklonjena prepreka postizanju kompromisnog rešenja u vezi sa Kosovom - navodi on, a gotovo isti stav izneo je i Branko Radun.

- Ostavka Ramuša Haradinaja i poziv u Hag su u stvari pritisak na njega koji je usledio iz Vašingtona da se ukinu takse i da se nastave pregovori.

„Premijer“ eliminisan

Diplomata Zoran Milivojević kaže da bi sada mogao da se odblokira dijalog i da ne isključuje mogućnost da je Zapad ovim potezom sklonio Haradinaja.

foto: Beta

- Tim Haradinajevim podnošenjem ostavke mogao bi da se odblokira dijalog. Moguće da je Zapad, pošto je on držao tvrdu liniju, ovom akcijom eliminisao Haradinaja kako bi se odlokirao dijalog - navodi Milivojević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će danas da se obrati srpskoj javnosti povodom ovog slučaja.

PO TREĆI PUT U HAGU

Haradinaj će se po treći put suočiti sa optužbama za ratne zločine

Haški tribunal ga je dva puta oslobodio zbog nedostatka dokaza

Ta dva suđenja pratile su kontroverze, uključujući i ubistva svedoka

Srpske optužbe na račun Haradinaja sadrže više od 100 tačaka

Sud u Kolmaru u Francuskoj 2017. odbio je zahtev Srbije za izručenje Haradinaja

SVI ZLOČINI HARADINAJA

Do maja 1998. sela oko Peći, Đakovice, Dečana i Kline bila su etnički očišćena od srpskog stanovništva

Od marta do septembra 1998. na području koje su kontrolisale Haradinajeve jedinice ubijeno je 30 policajaca

Postoje dokazi za ubistvo 13 žrtava, među kojima su i deca, od kojih je neke, prema tvrdnjama svedoka, lično ubio Haradinaj

Juna 1999. Haradinajevi saborci bacili su o zid bebu mlađu od godinu dana, zbog čega je trajno paralizovana

Jedan od Haradinajevih zločinaca je 1999. u porodičnoj kući K. A. u Đakovici ubio bebu u kolevci, odsekao joj glavu i njenom ocu rekao: „Eto, sad imaš meso za pasulj“

Prema svedočenjima koje je skupilo srpsko pravosuđe, Haradinaj je lično silovao više žrtava, među kojima su bile i devojčice Za svirepo mučenje i ubijanje majke i ćerke Lj. K. (45) i R. K. (19) avgusta 1998. u blizini Suve Reke osumnjičeni su pripadnici OVK pod direktnom komandom Haradinaja

RASIM LJAJIĆ, POTPREDSEDNIK VLADE GLUMI ŽRTVU

foto: Beta Miloš Miškov

Haradinaj želi da politički kapitalizira uvođenje taksa na robu iz Srbije, jer mu je to podiglo rejting na Kosovu. I drugo, odlazeći u Hag, sebe predstavlja kao žrtvu, što je dobra politička investicija u predizbornom periodu.

VELJKO ODALOVIĆ, GENSEK MSP OČEKUJEM PRAVDU

foto: Beta

Bila bi pravda da istražitelji sada urade posao koji Hag nije. Evo, kad su smogli hrabrost da ga osumnjiče, očekujem da će ubrzo da sastave i optužnicu koja bi mogla da obuhvati zločine na području Dečana, Peći, Đakovice... A najstrašniji je svakako masakr na Radonjićkom jezeru.

MILOVAN DRECUN, ODBOR ZA KIM PREGRŠT DOKAZA

foto: Stefan Jokić

Naša komisija snabdela je sud ozbiljnim dokazima koji bi trebalo da dovedu do optužnice. Haradinaja će najviše goniti po komandnoj odgovornosti i neće biti nimalo lako da se izvuče.

Kurir.rs/ekipa Kurira Foto: EPA/Ian Langsdon EPA/VALDRIN XHEMAJ

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...