NOVI RUSKI AMBASADOR DANAS KOD VUČIĆA: Harčenko donosi važnu poruku od Putina
Foto: Printscreen/Youtube

Sastanak

NOVI RUSKI AMBASADOR DANAS KOD VUČIĆA: Harčenko donosi važnu poruku od Putina

Politika -

On je u Beograd stigao u petak, a to što već posle tri dana ide kod predsednika, pokazatelj je dobrih odnosa Srbije i Rusije. Preneće podršku u vezi s Kosmetom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas prima akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka. Ruski diplomata će tom prilikom, kako saznaje Kurir iz diplomatskih izvora, preneti i važnu poruku ruskog predsednika Vladimira Putina u vezi s pitanjem Kosova.

Ova saznanje potvrđuje i diplomata Zoran Milivojević, koji ističe da je dokaz međusobnog uvažavanja Srbije i Rusije i to što novi ambasador odlazi kod predsednika samo tri dana nakon dolaska u Srbiju i stupanja na dužnost.

- Bocan-Harčenko spada u red najistaknutijih ruskih diplomata i njegov dolazak ovde potvrđuje značaj koji Rusija pridaje Srbiji. Činjenica da je on došao u petak, a da ga Vučić prima već u ponedeljak, pokazatelj je posebnih tretmana, jer ambasadori čekaju i po 20 dana da predaju akreditiv. Kada je reč o poruci, ona je sigurno u tonu podrške i dobrih odnosa Srbije i Rusije i još većeg učvršćivanja istih. Tu je i podrška Srbiji i kada je reč o KiM i sigurno da je Rusija potvrdila da podržava poštovanje Rezolucije 1244 o suverenitetu i teritorijalnom integritetu - zaključuje Milivojević.

foto: Marina Lopičić

Podsetimo, Bocan-Harčenko je bio ambasador Rusije u BiH od 2009. do 2014. godine i važi za dobrog poznavaoca Balkana. Došao je na mesto ambasadora u Srbiju sa mesta direktora Četvrtog evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije, a smatra se dobrim poznavaocem prilika u jugoistočnoj Evropi, jer njegovo odeljenje pokriva ne samo države bivše SFRJ već i Albaniju, Bugarsku, Grčku, Kipar, Rumuniju.

Kurir.rs/S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track