Najnovije vesti

EKSKLUZIVNO! BORISAV JOVIĆ OTKRIO NEPOZNATE DETALJE: Tito i Kardelj su ubili Jugoslaviju
Foto: Filip Plavčić

Nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ

EKSKLUZIVNO! BORISAV JOVIĆ OTKRIO NEPOZNATE DETALJE: Tito i Kardelj su ubili Jugoslaviju

Politika
15:02h

Otvoreno Milošević je pokušao da uradi maksimalno, ali nije on izazvao raspad Jugoslavije, već je taj raspad proizveo njega

Nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ Borisav Jović otkrio je da su Jugoslaviju ubili doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito i slovenački političar Edvard Kardelj!

On je u ekskluzivnom intervjuu govorio i o detaljima njenog raspada, o tome kako se politički razišao s nekadašnjim predsednikom Jugoslavije Slobodanom Miloševićem, ali i o dešavanjima na Kosovu.

Guranje pod tepih

- Jugoslavija je Ustavom, koji je kontrolisala Komunistička partija s Josipom Brozom Titom na čelu, praktično pravno likvidirana. Čak organi Jugoslavije nisu imali mogućnosti da zaštite njeno ustavno postojanje. Slobodan Milošević je posledica Titove politike. Brozova politika je bila odvajanje Kosova od Srbije i pripajanje Albaniji. Tu politiku je sistematski pomogao davanjem privilegijama Albancima koji su iz Albanije prelazili na Kosovo da bi im se povećao broj - priča Jović.

Miloševićevi prethodnici su govorili „dobro je to“ i sve su gurali pod tepih, dodaje on.

- Milošević je posledica svega toga jer je narod ustao i tražio da se promeni Ustav i da se omogući Srbiji da interveniše. Nije Milošević izazvao raspad Jugoslavije, nego su politika uništavanja Jugoslavije i odvajanje Kosova od Srbije izazvali revolt naroda. Milošević je pokušao da uradi maksimalno, ali nije on izazvao raspad Jugoslavije, već je taj raspad proizveo njega. To je odgovornost Tita i Kardelja - zaključuje Jović.

foto: Profimedia

Jači od zakona

On podseća i da je Tito bio jači od zakona.

- Govorio je: „Ne možemo se držati zakona kao pijan plota.“ Više puta je to govorio i sprovodio odluke onako kako on hoće. Ako na nekom forumu gde treba da se izglasa nešto što je njemu važno, a desi se to da većina odluči drugačije, onda Tito kaže: „U revolucionarnom periodu ne može da bude kako većina kaže.“ I onda bude kako on kaže - priča Jović.

Kurir /Espreso/D. Z.

Foto: Filip Plavčić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track