Najnovije vesti

SUZANA GRUBJEŠIĆ: Sa Hanom o evropskoj integraciji, ali i Kosovu i Metohiji
Foto: Dragana Udovičić

STIŽE U BEOGRAD

SUZANA GRUBJEŠIĆ: Sa Hanom o evropskoj integraciji, ali i Kosovu i Metohiji

Politika

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić kaže da će veliki deo razgovora komesara za proširenje i susedsku politiku Johanesa Hana i srpskih zvaničnika biti posvećen evropskim integracijama, ali i Kosovu i Metohiji, posebno nakon odlaska Ramuša Haradinaja u Hag.

Grubješić za Tanjug kaže da će Han, koji sutra iz Skoplja dolazi u dvodnevnu posetu Beogradu, sa državnim rukovodstvom razgovarati o evropskim integracijama i reformama koje Srbija treba da obavi na tom putu, a na osnovu izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije.

"Ali jedna od glavnih tema će biti i dijalog Beograda i Prištine, posebno zato što je komesar Han bio veoma aktivan u nastojanjima da se dijalog odblokira", navela je Grubješić.

Podseća i da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj otišao pred specijalno tužilaštvo u Hag, da još nema informacija da li će biti podignuta optužnica ili ne i kako će se taj proces završiti.

Grubješić podseća da Hanov mandat traje do oktobra, a da ga je Austrija opet predložila za komesara, mada nije navedeno za koji portfelj.

"Glavno je pitanje da li će portfelj komesara za proširenje i susedsku politiku ostati u novoj komisiji ili će se opet modifikovati, kao što je bio slučaj kada je Han preuzeo tu funkciju, pa je dobio i 'susedsku politiku'", navodi Grubješić.

Dodaje i da ima još kandidata za njegovu fotelju, među kojima su Slovenac i Mađar, ali ističe da je za Srbiju važno da na tom mestu bude komesar koji je sklon proširenju i koji dolazi iz zemlje koja podržava proširenje.

"Do sada smo imali sreće sa komesarima, ali treba da imamo u vidu i ograničenje njhovog posla i da moraju da slede okvir evropske politike, a o proširenju se, nažalost, ne govori jednim glasom u Evropi", navodi Grubješić Ona kaže da je Han bio aktivan i posvećen, da je, za razliku od nekih prethodnika, češće obilazio region i Srbiju i da veruje da će takav postao nastaviti ukoliko ostane na toj poziciji.

Podseća da se Han pre proširenja bavio regionalnim razvojem i regionalnom politikom u okviru Evropske komisije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...