Najnovije vesti

DRECUN O SASLUŠANJU HARADINAJA: Njegovo ćutanje govori o ozbiljnosti optužbi! Da nije kriv tako bi se i izjasnio
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević, Zorana Jevtić

ako nije kriv zašto plaća pravni tim

DRECUN O SASLUŠANJU HARADINAJA: Njegovo ćutanje govori o ozbiljnosti optužbi! Da nije kriv tako bi se i izjasnio

Politika

Očigledno je Ramuša Haradinaja njegov pravni tim savetovao da se brani ćutanjem tokom saslušanju u Hagu zbog ozbiljnosti optužbi koje mu se stavljaju na teret, jer da nije kriv on bi se tako izjasnio, kaže predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

"Čim je ćutao znači da je svestan dela koja je počinio", rekao je Drecun za Tanjug.

S druge strane, dodaje Drecun pitajući - ako nije kriv zašto plaća pravni tim poznatih međunarodnih advokata, koji su očigledno izuzetno skupi. Da nije kriv oni mu ne bi trebali u ovoj fazi, kaže Drecun uz ocenu da je očigledno da se Haradinaj suočava sa ozbiljnim optužbama.

Ističe da to što je Haradinaj na spisku osumnjičenih i što je pozvan da da izjavu, pokazuje da Specijalizovano tužilaštvo ima protiv njega ozbiljne dokaze da je odgovoran za zločine koje je činila takozvana Oslobodilačka vojska Kosovo (OVK).

Upitan šta je sledeći korak nakon saslušanja, Drecun objašnjava da se niko od osumnjičenih ne zadržava u zatvoru i da su slobodni kada završe sa davanjem izjave, te da se sada čeka odluka Specijalizovanog tužilaštva da li će biti podignuta optužnica.

"Ako podignu optužnice onda idu na suđenje. Sada je Specijalizovano tužilaštvo u fazi završavanja istražnjih radnji, saslušavanja osumnjičenih, saslušali su stotine svedoka, prikupljali dokumentaciju i uskoro će doneti odluku da li podižu optužnice, protiv koga podižu ili odustaju od toga", naveo je Drecun.

Prema njegovim rečima, ceo mehanizam je pripremljen, formirana su Specijalizovana sudska veća i liste advokata, kao i finansijska sredstva od Evropske unije.

S druge strane, Drecun smatra da je Haradinaj odlučio da "ovu za njega tešku situaciju" ipak iskoristi u političke svrhe za podizanje rejtinga i sopstvenog i njegove stranke ne bi li, kako kaže, postigao što bolji rezultat na predstojećim izborima.

"To je njegova karta, jer bi u tom slučaju neke zapadne zemlje možda izvršile pritisak na Sud ili Tužilaštvo, ili da se ne nađe na optužnici ili da bude oslobođen ako dođe do suđenja. To je stara igra, gde se preti nestabilnosti ako se lider jedne od najjačih stranaka nađe u zatvoru", ukazao je Drecun.

Međutim, Drecun veruje da će situacija ovoga puta biti drugačija, jer se, navodi, ambijent promenio, zbog toga što vodeće zapadne države žele da se priča sa zločinama tzv. OVK raščisti i imaju nameru da dođe do generacijske smene među Albancima na Kosmetu.

"A tu se ne uklapa Haradinaj koji ne želi da bude deo rešenja kosovskog problema već da bude deo stvaranja novih problema", zaključio je Drecun.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...