EVO KAKVI SU NAM AMBASADORI! Ovo je Dačićeva brigada ofucanih, razgolićenih, izgužvanih!
Foto: Dragana Udovičić

APA-DRAPA DIPLOMATIJA

EVO KAKVI SU NAM AMBASADORI! Ovo je Dačićeva brigada ofucanih, razgolićenih, izgužvanih!

Politika -

Modna policija bi imala pune ruke posla u srpskoj diplomatiji! Da šef srpske diplomatije Ivica Dačić nije u svom kabinetu okupio naše ambasadore, ne bismo otkrili kakve nas diplomate predstavljaju po belom svetu.

Pred svog šefa došli su pogužvani, narodski rečeno - zarozani, u garderobi koja više priliči vašaru, pijaci ili kafiću, neki su obukli za broj manja odela, a bilo je i onih koji su ovom formalnom sastanku dali poseban ton nonšalancije svojim neobičnim čarapama. A posebno su se „istakli“ ambasadori u Austriji, Nigeriji i predstavnica Misije Srbije u Savetu Evrope - Nebojša Rodić, Đuro Likar i Aleksandra Đurović.

Da budu na nivou

Predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga i dugogodišnji diplomata Milisav Paić za Kurir kaže da je odelo ambasadora ogledalo zemlje koju predstavlja, zbog čega su faulovi u odevanju - nedopustivi.

- Odelo je jako važna stvar u diplomatiji i ona moraju da budu, pre svega, čista, uredna i relativno moderna. I te kako se gleda i komentariše u diplomatskim krugovima kako je ko odeven. Proveo sam 38 godina u diplomatiji i uvek sam gledao da budem na nivou najbolje odevenih jer je to ogledalo zemlje koju predstavljam. Izraz da odelo čini čoveka u diplomatiji nije preterivanje, već pravilo - napominje naš sagovornik.

foto: Printscreen

Iako navodi da se u poslednje vreme ustalilo pravilo da diplomate u letnjim mesecima mogu da dolaze na sastanke u neformalnijem izdanju, Paić naglašava da i tad ne treba preterivati.

foto: Printscreen

Bez sandala i bretela

- To znači pojaviti se bez mašne, u letnjim odelima svetlijih nijansi. Ipak, pristojno odelo, košulja i cipele su standard. Sandale ne smeju nikako, jer bi to bio prvorazredni skandal. Dame ne bi smele da nose odeću na bretele. Britanci imaju pravilo: bolje biti previše nego premalo obučen. Toga se treba držati, a ne da se odevate kao da ste pošli na plažu ili pijacu - smatra ovaj bivši ambasador.

Srpske diplomate je za Kurir skenirao modni kreator i stilista Saša Vidić, koji nije bio nimalo nežan prema njima. Prolaznu ocenu dobio je jedino ambasador u Portugalu Oliver Antić, za koga je rekao da je pristojno i diplomatski korektno obučen. A kako su ostali prošli, pogledajte u boksovima.

foto: Kurir

DANAS NE PROPUSTITE POKLON DODATAK U KURIRU! Narodna verovanja u Srba - knjiga 4

U današnjem dodatku Narodna verovanja u Srba pričitajte koji su obredi za ozdravljenje i teranje bolesti iz kuće, sve o magiji i snazi brojeva i kalendara, kakvo je simbolično značenje svakodnevnih stvari i mnoge druge interesantne običaje i verovanja.

foto: Kurir

Čitajte Kurir!

Kurir.rs/I. Kljajić - J. Stuparušić Foto: Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja